Η Ρωσία αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο στην Κίνα με τιμές έως και 28% χαμηλότερες από αυτές για τους Ευρωπαίους πελάτες της, τουλάχιστον μέχρι το 2027, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο τις οικονομικές προοπτικές του ρωσικού Υπουργείου Οικονομίας.
Το 2023, η κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της μειώθηκε κατά 25%.
Η Gazprom ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων λόγων- ότι η πτώση σημειώθηκε λόγω «της υιοθέτησης, σε μια σειρά χωρών, αποφάσεων με πολιτικά κίνητρα που στοχεύουν στην άρνηση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου».
Η Gazprom είδε την Κίνα ως μια αγορά μελλοντικής ανάπτυξης και αναμενόταν να αντιμετωπίσει μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε το Bloomberg, ανατρέχοντας σε προηγούμενες δηλώσεις του ρωσικού κολοσσού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις προοπτικές που έλαβε το Bloomberg, οι Ρώσοι βλέπουν την τιμή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Κίνα στα 257 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 320,30 δολάρια για τις δυτικές αγορές, λαμβάνοντας υπόψη το βασικό σενάριο.
Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή για την Κίνα μπορεί να μειωθεί από το 2025 έως το 2027, ενώ το κόστος για την Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνει «περίπου σταθερό».
Οι προοπτικές δείχνουν επίσης ότι οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας θα αυξηθούν τουλάχιστον έως το 2026, υποστηριζόμενες από την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, μετά την πτώση το 2022.
Επί του παρόντος, η Gazprom παραδίδει αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia και στοχεύει να αυξήσει τον όγκο στο προγραμματισμένο ετήσιο μέγιστο των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2025, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το πρακτορείο ανέφερε ακόμα ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν, καθώς η Μόσχα και το Πεκίνο εξετάζουν την έναρξη της σύνδεσης Power of Siberia 2, ανεβάζοντας τις παραδόσεις της Gazprom σε συνολικά 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
«Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν υλοποιηθούν τα σχέδια και λειτουργήσουν και οι τρεις αγωγοί με πλήρη δυναμικότητα, θα μεταφέρουν μόνο περίπου το μισό από αυτό που έστελνε η Ρωσία στην Ευρώπη, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το άρθρο του Bloomberg.
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Reuters έγραψε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας για τον Απρίλιο, θα είναι σχεδόν διπλάσια από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αποδεικνύοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο αναμενόταν.