Ο επόμενος γύρος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αναμένεται να στοχεύσει τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» των πετρελαιοφόρων, που μεταφέρουν πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι και άλλα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν βορειοκορεατικό στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, ανέφερε σήμερα το Reuters επικαλούμενο πηγή από την ΕΕ.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα, ότι το μπλοκ προετοιμάζει τον 14ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί σύντομα. Να μη ζαλιστούν μόνο στο μπλοκ από τους πολλούς (αποτυχημένους) γύρους…
«Άνθρακες» το πλαφόν
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο τον Δεκέμβριο του 2022, ως μέρος της προσπάθειας μείωσης των εσόδων της Μόσχας από τα ορυκτά καύσιμα.
Αν και αρχικά ήταν επιτυχής, η Ρωσία κατάφερε τελικά να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις χρησιμοποιώντας έναν «σκιώδη στόλο» ανασφάλιστων δεξαμενόπλοιων. Στον οποίο φέρεται να συμμετείχαν και ελληνικών συμφερόντων πλοία…
Το Reuters ανέφερε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας τον Απρίλιο θα είναι σχεδόν διπλάσια από τον ίδιο μήνα πέρυσι, καταδεικνύοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο αναμενόταν. Το αντίθετο μάλιστα, προκαλώντας πολλούς «πονοκεφάλους» στις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι υπολογισμοί του Reuters ανεβάζουν τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2024 σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, από 7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Απρίλιο του 2023, ενώ τον Μάρτιο του 2024, τα έσοδα της Μόσχας ήταν 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βόρεια Κορέα… και οι άλλοι
Η Ρωσία, όπως γράφει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, αντιμετώπισε επίσης τις τεράστιες απώλειες στο πεδίο της μάχης αυξάνοντας τους στρατιωτικούς της δεσμούς με άλλα «έθνη-παρίες», δηλαδή το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα έχει διαμορφωθεί ως ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων της Ρωσίας, παρέχοντας στη Μόσχα εκτεταμένα στρατιωτικά πακέτα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και πάνω από 3 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού.
Ενώ οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η στρατιωτική βοήθεια της Βόρειας Κορέας ρέει προς τη Ρωσία μέσω των κοινών συνόρων τους στην Άπω Ανατολή, άλλες παραδόσεις έχουν πιθανώς μεταφερθεί μέσω φορτηγών πλοίων.
Ο 14ος γύρος κυρώσεων φέρεται να στοχεύει επίσης 40 επιπλέον εταιρείες με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κιργιζία, την Τουρκία και την Κίνα, που φέρονται να πωλούν τεχνολογία διπλής χρήσης στη Ρωσία.
*φωτογραφία αρχείου