Ισραηλινή «ρουκέτα» υπέρ της Σερβίας, για την Σεμπρένιτσα!

Must Read

Την εκτίμηση πως το Ισραήλ δεν δέχτηκε ποτέ να χαρακτηριστεί γενοκτονία το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, εξέφρασε ο Yahel Vilan, πρέσβης του Ισραήλ στη Σερβία, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εμπιστευτούμε σημαντικές αρχές και ιστορικούς όπως ο Efraim Zuroff, ο Yehuda Bauer ή ο Gideon Greif σε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με το Vilan, η χρήση του όρου γενοκτονία στην περίπτωση της Σρεμπρένιτσα είναι λανθασμένη και δίνει μια στρεβλή εικόνα του γεγονότος.

«Δεν λέω ότι το Ολοκαύτωμα είναι η μόνη γενοκτονία- υπήρξαν και άλλες γενοκτονίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όταν αποκαλείτε τη Σρεμπρένιτσα γενοκτονία, κατά τη γνώμη μου, μειώνεται η σημασία του όρου αυτού, ο οποίος θα έπρεπε, πιστεύω, να χρησιμοποιείται μόνο για γενοκτονίες. Κοιτάξτε, το Ισραήλ καλείται επίσης στη Χάγη για υποτιθέμενη γενοκτονία στη Γάζα. Για μένα, η Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία», δήλωσε ο Vilan σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sputnik.

«Θέματα όπως η Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να είναι πολιτικά»

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, η οποία, υπενθυμίζεται, προτάθηκε ανεξάρτητα από τον επικεφαλής της αποστολής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ, Zlatko Lagumdžija, χωρίς απόφαση της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το Ισραήλ είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τον ΟΗΕ και καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

«Δεν πρόκειται για ιστορικά γεγονότα ή ηθικές πτυχές, αλλά για πολιτική. Τα πάντα στον ΟΗΕ είναι πολιτική και μόνο πολιτική, και υπάρχουν πρότυπα για μια χώρα και διαφορετικά πρότυπα για άλλες χώρες. Και, δυστυχώς, υποφέρουμε τις περισσότερες φορές από μια τέτοια φόρμουλα με την οποία λειτουργεί ο ΟΗΕ. Ίσως η Σερβία να υποφέρει από την ίδια πολιτική του ΟΗΕ, αλλά κατά τη γνώμη μου, τέτοια ζητήματα πρέπει να επιλύονται σε ηθικό και νομικό επίπεδο και όχι να αναμειγνύονται με την πολιτική», σημείωσε και τόνισε:

«Όταν θέματα όπως η Σρεμπρένιτσα εισέρχονται στην πολιτική, δεν είναι καλό για τα ιστορικά ή ακόμη και τα ηθικά γεγονότα».

«Κανείς δεν αναρωτιέται τι θα φέρει το ψήφισμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»

Τέλος, ο Vilan υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν αναγνωρίσει το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.

«Πιστεύω ότι οι χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν, ειδικά όταν έρχονται στον ΟΗΕ, οι οποίες έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα παρά δεσμεύονται από την ιστορική αλήθεια, τι θα φέρει μια τέτοια απόφαση στην περιοχή, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πώς θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κράτους αυτού – θετικά ή αρνητικά. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι το ψήφισμα μεταφέρει κάποιο θετικό μήνυμα ή την ιδέα ότι το κράτος πρέπει να παραμείνει ενωμένο», κατέληξε ο πρέσβης του Ισραήλ στη Σερβία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This