Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εντός δύο μηνών, θα στείλει… στον πάγκο τα συστήματα αεράμυνας Patriot που διαθέτει, καθώς θα κινηθεί για να τα αντικαταστήσει με τον δικό της πιο προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Σύμφωνα με μια δημοσίευση στον ιστότοπο του ισραηλινού στρατού, η συστοιχία Patriot – γνωστή στην IAF ως Yahalom (σ.σ. «διαμάντι» στα εβραϊκά) – θα απενεργοποιηθεί οριστικά εντός δύο μηνών.
«Το Patriot είναι ένα παλιό σύστημα που είναι δύσκολο να διατηρηθεί, επομένως είμαστε σε διαδικασία μείωσης των μπαταριών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση ως δήλωση ενός αντισυνταγματάρχη.
To Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει οκτώ συστήματα Patriot παραγωγής ΗΠΑ, που λειτουργούν επί του παρόντος μαζί με τις δικές του αντιαεροπορικές άμυνες, με πιο γνωστό το Iron Dome, έναν αναχαιτιστή μικρής εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει ρουκέτες, όλμους και drones.
Αναπτύσσει επίσης το σύστημα David’s Sling, σχεδιασμένο για την κατάρριψη βλημάτων μεσαίου βεληνεκούς και το Arrow, ένα σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.
Όλα τα συστήματα υποβλήθηκαν σε μεγάλη δοκιμασία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το Ιράν εκτόξευσε 170 drones, 30 πυραύλους cruise και 120 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, αλλά σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.
Το Ισραήλ θα βασίζεται στο εξής στο Iron Dome, στο David’s Sling και στο Arrow για την αεράμυνα του, καθιστώντας τους Patriots–που χρησιμοποιούνται από τη χώρα από το 1991– απαρχαιωμένους.
Το ουκρανικό… όνειρο
Οι Ισραηλινοί δεν διευκρίνισαν τι θα συμβεί με τα συστήματα μετά την απόσυρσή τους, προκαλώντας «υπερδιέγερση» στην ουκρανική πλευρά, η οποία εδώ και μήνες ζητά απεγνωσμένα περισσότερα συστήματα Patriot για να ενισχύσουν την αεράμυνά της, ενόψει των κλιμακούμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Israel is mothballing its Patriot air defense systems. Send them to Ukraine!https://t.co/5HYqI5uiKu
— John Hardie (@JohnH105) April 30, 2024
Η ιστοσελίδα Kyiv Independent μάλιστα, ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εάν είχε ζητήσει από το Ισραήλ τους Patriots, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης!
Σύμφωνα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Ουκρανία χρειάζεται 25 Patriots για να προστατευτεί από τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι προς το παρόν επικεντρώνεται στην εξασφάλιση επτά, για την προστασία των μεγαλύτερων πόλεων.
⚡️Israel to mothball its Patriots, fate of systems badly needed by Ukraine unknown.
Israel did not say what would happen to the systems after they're retired.https://t.co/WDyCasriKa
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 30, 2024
Η Γερμανία ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα ακόμη σύστημα αεράμυνας Patriot, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προμηθειών του Βερολίνου στο Κίεβο, σε τρία.
«Οι ουκρανικές ελπίδες ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Γερμανίας διαψεύστηκαν στις 25 Απριλίου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα του δεν θα προμήθευε στην Ουκρανία Patriot ή συστήματα αεράμυνας S-300», σχολιάζει το άρθρο του Kyiv Independent.
Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι η Μαδρίτη θα στείλει στο Κίεβο περισσότερους πυραύλους Patriot, αλλά όχι ολόκληρο το σύστημα.
Το Κίεβο πιέζει επίσης την Ουάσιγκτον για την κοινή παραγωγή των συγκεκριμένων συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, σε συνέντευξή της στην European Pravda στις 23 Απριλίου.
Δείτε επίσης:
- Το μετέωρο βήμα της ελληνικής βοήθειας στην Ουκρανία
- Ως απάντηση στην πίεση για αποστολή Patriot στην Ουκρανία, η Ισπανία θα στείλει μόνο πυραύλους