Δυτικοί ασφαλιστικοί ειδικοί παραδέχονται (κάλλιο αργά…) ότι το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο δεν λειτουργεί, έχει καταστεί ανεφάρμοστο και το μόνο που κατάφερε η Δύση, ήταν να ωθήσει περισσότερα πλοία να ενταχθούν στον λεγόμενο «σκιώδη» στόλο της Μόσχας.
Η σχετική δήλωση για τη λάθος απόφαση του ανώτατου ορίου των τιμών, έγινε από ομάδα δυτικών ασφαλιστικών εταιρειών, εκφράζοντας μια από τις πιο σκληρές επιπλήξεις στο μέτρο που είχε ως στόχο να περικόψει τα έσοδα του Κρεμλίνου, γράφει το Reuters.
Ο διεθνής όμιλος P&I είπε ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν είχε μεγάλη επιτυχία από τότε που εισήχθη πριν από δύο χρόνια (υπό αμερικανική πίεση), επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί δικό της στόλο καθώς και τάνκερ, τα οποία είναι εκτός δυτικού ελέγχου.
Η γραπτή δήλωση του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει σε μια ΜΚΟ 12 ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες αστικής ευθύνης τρίτων που καλύπτουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας ποντοπόρου χωρητικότητας, περιλήφθηκε σε σημερινή (Μεγάλη Τρίτη) ακρόαση του βρετανικού κοινοβουλίου.
documentΟ Tom Keatinge, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Ασφάλειας του Ινστιτούτου Royal United Services, είπε στη συγκεκριμένη ακρόαση: «Μέσα στην εμβέλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της G7, υπάρχουν ασφαλιστές που παρέχουν ασφάλιση που παραβιάζει το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Πρόκειται για ονόματα που πρέπει να προστεθούν στη λίστα κυρώσεων και πρέπει να επιστηθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας ότι η συναλλαγή με τη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία θα σας φέρει σε επικίνδυνα ύδατα», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει εταιρείες.
❓ Are the UK’s Russian financial sanctions working?
🗣️Today, our Director @keatingetom gave evidence to the UK Parliament’s @CommonsTreasury on just this question.👇👇👇
📖Read the evidence submitted by the Centre for Finance & Security at RUSI here: https://t.co/OTbjpbqUiP pic.twitter.com/l4rH3w2QR6
— CFS (@CFS_RUSI) April 30, 2024
Ο περιορισμός που επιβλήθηκε επιτρέπει σε δυτικούς ναυλωτές και ασφαλιστές να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο του 2022, εφόσον το πετρέλαιο πωλείται κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, η Ρωσία παρακάμπτει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων και πουλά το πετρέλαιό της σε υψηλότερη τιμή.
«Το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου γίνεται όλο και πιο ανέφικτο καθώς περισσότερα πλοία και συναφείς υπηρεσίες συμμετέχουν σε αυτό το παράλληλο εμπόριο. Υπολογίζουμε ότι περίπου 800 δεξαμενόπλοια έχουν ήδη εγκαταλείψει το The International Group of P&I Clubs ως άμεσο αποτέλεσμα της εισαγωγής του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο όμιλος P&I.
Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές πετρελαίου δια θαλάσσης από τη Ρωσία αυξήθηκαν σε υψηλό 11 μηνών και ανήλθαν σε 3,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, θεωρούν ακόμα ότι το ανώτατο όριο τιμών πέτυχε να μειώσει τα έσοδα προς τη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του πετρελαίου και αποφεύγοντας ένα σοκ τιμών…
Δείτε επίσης: