Μια σπάνια μορφή νανισμού μπορεί να κρύβει το μυστικό της μακροζωίας, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο που προστατεύει από τις σοβαρές ασθένειες του γήρατος, κρατάει νεανικό τον εγκέφαλο και διασφαλίζει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Οι άνθρωποι στο Εκουαδόρ που γεννήθηκαν με το Σύνδρομο Λάρον δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους αποκαλούν «νάνους», καθώς βλέπουν τον νανισμό σαν ένα δώρο της φύσης. «Νιώθω τυχερή γιατί στην πραγματικότητα το σώμα μου με προστατεύει από πολλές ασθένειες τις οποίες αποκτούν οι άλλοι άνθρωποι κάθε ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάταλι Πάολα Κάστρο Τόρες στο CNN.
Κατά μέσο όρο οι γυναίκες με Σύνδρομο Λάρον στο Εκουαδόρ φτάνουν το 1,21 μέτρο ύψος, ενώ οι άνδρες το 1,37 μέτρο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Med», ζουν περισσότερα χρόνια από τους συγγενείς τους με κανονικό ύψος, ενώ εμφανίζουν καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα πολύ πιο σπάνια. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Jaime Guevara-Aguirre του Universidad San Francisco de Quito του Εκουαδόρ ανακάλυψαν ότι τα άτομα με Σύνδρομο Λάρον έχουν στον οργανισμό τους ένα γονίδιο που τα προστατεύει από τις παραπάνω ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση.
Το γονίδιο έχει επίσης προστατευτική δράση για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η άνοια. Παρατηρήθηκε δε ότι ο εγκέφαλος των μεγάλης ηλικίας ατόμων με Σύνδρομο Λάρον ήταν κατά 10 χρόνια νεότερος από τον εγκέφαλο των συγγενών τους με κανονικό ύψος παρόμοιας ηλικίας.