Δραματική εξέλιξη με την Gazprom – «Ψάχνονται» στο Κρεμλίνο!

Must Read

Η Gazprom, η μεγαλύτερη ρωσική και παγκόσμια εταιρεία φυσικού αερίου, προκάλεσε σοκ στις αγορές, αλλά και στο Κρεμλίνο (είναι κρατική κατά μεγάλο μέρος της), αναφέροντας καθαρές απώλειες-ρεκόρ, για πρώτη φορά από το 1999!

Ο ρωσικός κολοσσός στα τέλη του 2023 παρουσίασε ζημία, η οποία ανήλθε σε 629 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας για τα διεθνή πρότυπα (IFRS).

Οι αναλυτές δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η Gazprom θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει κέρδη περίπου 447 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως γράφει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια εξαγωγική της αγορά, μειώθηκαν απότομα, καθιστώντας την Gazprom το πιο απτό θύμα των δυτικών κυρώσεων με στόχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σχολιάζει το αμερικανικό CNBC, οι απώλειες υπογραμμίζουν τη δραματική πτώση της Gazprom, η οποία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και έπειτα, ήταν μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες της Ρωσίας, που συχνά χρησιμοποιήθηκε ως «μοχλός» για την επίλυση διαφορών με τους γείτονές της, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Η ζημιά της Gazprom το 2023 ακολούθησε τα καθαρά κέρδη 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2022.

Η εταιρεία, που τώρα εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, είχε μεγάλες απώλειες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφού συγκέντρωσε χρέος σε ξένο νόμισμα το οποίο διογκώθηκε σε όρους ρουβλίου από την οικονομική κρίση του 1998.

Οι μετοχές της Gazprom στη Μόσχα υποχώρησαν περίπου 3,3% στις 13:07 GMT.

«Το συνολικό EBITDA των 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν το χειρότερο των τελευταίων 22 ετών, από τότε που η εταιρεία ανέφερε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002», δήλωσε ο Ρόναλντ Σμιθ από τη χρηματιστηριακή BCS Global Markets με έδρα τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, οι προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 55,6%, στα 28,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023.

Η ρωσική εταιρεία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Ευρώπη αυξάνοντας τις προμήθειες της μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της από τη Σιβηρία στην Κίνα, με την οποία προσπαθεί να υπογράψει μια νέα συμφωνία για έναν επιπλέον αγωγό μήκους 1.700 μιλίων για να ενισχύσει αυτές τις εξαγωγές, με τον Πούτιν να λέει ότι θα ήταν η «συμφωνία του αιώνα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This