Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια, σε διάφορες χώρες με τελευταία το πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου.
Φοιτητές κινητοποιούνται επίσης και σε γαλλικά πανεπιστήμια, με τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις να παρατηρούνται στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Sciences Po στο Παρίσι.
Ο διευθυντής του δεύτερου, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε μάλιστα το αίτημα των διαδηλωτών να επανεξετάσει τις σχέσεις του ιδρύματος με ισραηλινά πανεπιστήμια. Δεκάδες φοιτητές ξεκίνησαν αμέσως καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την απόφαση, ενώ όπως δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών ένας σπουδαστής ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο το Sciences Po καταστέλλει φοιτητές.
Οι φοιτητές απαιτούν από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διεξαγάγει δημόσια ψηφοφορία για την αναθεώρηση των συνεργασιών του με τα ισραηλινά τριτοβάθμια ιδρύματα.
Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε ωστόσο το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής την επιχείρησή της για την απομάκρυνση πολλών δεκάδων ακτιβιστών που έχουν καταλάβει από το κεντρικό κτίριο της σχολής Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι.
Ένας φοιτητής που ήταν μέσα στη σχολή είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 50 από τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει στην καθιστική διαμαρτυρία παρέμεναν στον χώρο τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Άλλοι μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί.
Διαμαρτυρίες στον Καναδά
Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται διαρκώς λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, ενώ η αστυνομία των ΗΠΑ έχει συλλάβει ήδη χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας, οι Καναδοί φοιτητές σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν στήσει τις δικές τους κατασκηνώσεις σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις της βορειότερης χώρας της Αμερικής.
Χθες φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χώρο με γρασίδι στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, με σκοπό να παραμείνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έως ότου η διοίκηση του πανεπιστημίου αποκαλύψει τις οικονομικές σχέσεις του και αποχωρήσει από όποιες υποστηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης.
Οι πανεπιστημιακές αρχές από την πλευρά τους ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι ο καταυλισμός δεν παρεμποδίζει τις καθημερινές πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Άλλοι καταυλισμοί έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας, της Οτάβα και του Κεμπέκ.
Γονείς και Μπάιντεν διαμαρτύρονται
Οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες πλήττουν ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους γονείς των φοιτητών. Οι γονείς των φοιτητών ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα όπου τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί και επικοινωνούν με ακαδημαϊκούς συμβούλους για να ρωτήσουν πώς να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Παράλληλα, οι γονείς απειλούν ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον.
O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δηλώνοντας ότι «η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν συνιστά ειρηνική διαμαρτυρία, είναι παράνομη. Η εισβολή, ο βανδαλισμός, ο αποκλεισμός της πανεπιστημιούπολης και η ακύρωση μαθημάτων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία».
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική — είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών που ψήφισαν τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού, με τη Γερουσία να είναι η επόμενη που θα κληθεί να ψηφίσει.
Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού καθοδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τον ορισμό που έχει διατυπώσει και προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος κατά την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων κατά των διακρίσεων.
Μια ομάδα 21 φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών, μάλιστα, έστειλαν επιστολή κατακεραυνώνοντας το Κολούμπια και κατηγορώντας τη διεύθυνση ότι απέτυχε να διαλύσει τον αντι-ισραηλινό καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης. Οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι η παράλειψή τους συνιστά παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων φοιτητών. Η επιστολή, με επικεφαλής τους εκπροσώπους Josh Gottheimer και Dan Goldman, περιγράφει τον καταυλισμό ως «το πρόσφορο έδαφος για αντισημιτικές επιθέσεις σε Εβραίους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, ακόμη και των απειλών βίας”.
Αμερικανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους.
Διαβάστε επιπλέον: Εγκωμιαστικά λόγια Τράμπ για την αστυνομία στην εκκένωση του Κολούμπια
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ