Περισσότερα χρήματα, όπλα από το ράφι, συμπαραγωγή και πρακτικά, μετατροπή του στρατού της Ταϊβάν σε «σώμα» του αμερικανικού στρατού!
Ως η απόλυτη πρόκληση και απειλή για την ασφάλεια της Κίνας, είναι για το Πεκίνο η κίνηση του απερχόμενου Μπάιντεν, η οποία πρακτικά μετατρέπει την Ταϊβάν σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο των Ηνωμένων Πολιτειών, με όπλα τα οποία όχι μόνο θα μεταφέρονται άμεσα – με το ίδιο «κόλπο» που χρησιμοποιήθηκε για την Ουκρανία – αλλά θα υπάρξει και παραγωγή σε ταϊβανέζικο έδαφος!
Τώρα, η Ταϊβάν θα λάβει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια μέσω της «προεδρικής αρχής απόσυρσης», δηλαδή τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν για να δώσει στην Ουκρανία όπλα απευθείας από τα «ράφια» του Πενταγώνου, καθώς και μέσω του FMF, ενός προγράμματος που διαχειρίζεται το κράτος και το Υπουργείο Άμυνας και παρέχει επιχορήγηση για τη χρηματοδότηση ξένων στρατευμάτων.
Η «μετατόπιση» της Ταϊβάν έπειτα και από τις πρόσφατες εκλογές, στην κατεύθυνση μετατροπής της σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» του αμερικανικού στρατού θα δώσει στο Πεντάγωνο περισσότερη δύναμη για να επικεντρωθεί στην παροχή όπλων στην Ταϊπέι από την Ουάσιγκτον, χωρίς «όρια» και με διαδικασίες – εξπρές.
Εάν η πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία οδήγησε τελικά στον πόλεμο που ζούμε εδώ και δύο και πλέον χρόνια, αντίστοιχες κινήσεις στην Ταϊβάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο και μάλιστα πυρηνικό πόλεμο.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα, επειδή δεν διαθέτει κάποιες στρατιωτικές βάσεις πλησίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπτωση που απειληθεί από την Ταϊβάν, θα χρησιμοποιήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει για να χτυπήσει αμερικανικό έδαφος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Φαίνεται ότι η πόρτα του φρενοκομείου έχει ανοίξει για τα καλά…
Ενίσχυση της αμυντικής βάσης της Ταϊβάν
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει επίσης την δυνατότητα κατασκευής περισσότερων όπλων στο νησί, όπως έκανε η ίδια η Ταϊβάν με τις προσπάθειές της να κατασκευάσει έναν στόλο υποβρυχίων.
«Η πρόκληση που έχει η Ταϊβάν είναι, ότι στην ουσία, χρειάζονται δύο είδη στρατευμάτων», σημειώνουν αμερικάνοι αναλυτές
Ο ένας τύπος είναι αυτός της εναέριας αποτροπής που περιλαμβάνει αντιαεροπορικές συστοιχίες για την προστασία του εναέριου χώρου του νησιού ο οποίος φυσικά δεν αναγνωρίζεται από την Κίνα και ο δεύτερος, ακόμα πιο σημαντικός, που θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απόβαση των κινεζικών στρατευμάτων…
Κίνα: Στις 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030
Η Κίνα επεκτείνει ραγδαία το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο βρίσκεται σε καλό δρόμο να συγκεντρώσει 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030, από περίπου 200 το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η αύξηση, την οποία δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, είναι αυτός που προαναφέραμε. Η Κίνα δεν έχει στρατιωτική βάση κοντά σε αμερικανικό έδαφος. Άρα, θα χτυπήσει με βαλλιστικούς πυραύλους τις ΗΠΑ, σε περίπτωση σύρραξης.
Αυτή η πυρηνική επέκταση, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες επενδύσεις της Κίνας στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Το 2023, η Επιτροπή του Κογκρέσου για τη Στρατηγική Θέση των Ηνωμένων Πολιτειών επέμεινε ότι η πυρηνική επέκταση της Κίνας θα πρέπει να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να «επανεκτιμήσει» το δικό της μέγεθος και σύνθεση της πυρηνικής της ισχύος. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο ναύαρχος Τζον Ακουιλίνο προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».