Με ένα καταπληκτικό βίντεο- οπτικοποίηση της προσομοίωσης μιας πτήσης προς μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η NASA εξηγεί το τι ακριβώς συμβαίνει αν πέσει κάτι (ή κάποιος) μέσα σε αυτή τη μαύρη τρύπα.
Διάσπαρτες σε όλο το σύμπαν, οι μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα με βαρύτητα τόσο ισχυρή, που τίποτα δεν μπορεί να τους ξεφύγει. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να διαλύσουν ολόκληρα αστέρια και πλανήτες.
Οι επιστήμονες είχαν διατυπώσει τη θεωρία για την ύπαρξη μαύρων τρυπών από τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, μόλις το 1964 οι αστρονόμοι βρήκαν ισχυρές ενδείξεις για μια μαύρη τρύπα για πρώτη φορά.
Το βίντεο δημιουργήθηκε σε υπερ-υπολογιστή της NASA και ακολουθεί την πορεία μιας κάμερας που περνά το σημείο χωρίς επιστροφή, τον ορίζοντα της τεράστιας Μαύρης Τρύπας (σ.σ. με μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου) που μοιάζει πολύ με αυτή στο κέντρο του γαλαξία μας.
Μια ερώτηση που συνεχίζει να ιντριγκάρει τους επιστήμονες και τους λάτρεις της επιστήμης είναι: Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν κάτι πλησιάζει πολύ σε μια μαύρη τρύπα;
Ή, παρόλο που δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες εντός της… ανθρώπινης εμβέλειας, τι θα συνέβαινε αν κάποιος από εμάς πλησίαζε αρκετά σε μια μαύρη τρύπα;
Όλα τα αντικείμενα που αρχίζουν να πέφτουν σε μια Μαύρη Τρύπα απλώνονται σαν… σπαγγέτι. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «σπαγγετοποίηση» (σ.σ. περιγράφηκε έτσι για πρώτη φορά από τον θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ στο βιβλίο του «A Brief History of Tim») από τους αστροφυσικούς!
Πιστεύεται μάλιστα, ότι είναι ένας από τους πιο οδυνηρούς τρόπους να πεθάνεις στο σύμπαν.
Curious about what happens when stuff falls toward a black hole? Spaghettification isn’t the only weird thing that occurs! Time also seems to run slower closer to a black hole. Learn more: https://t.co/dhbBXT8oLY #BlackHoleWeek pic.twitter.com/F0y2pK6tzg
— NASA Universe (@NASAUniverse) May 9, 2024
Οι επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard, δημιούργησαν τις απεικονίσεις στον υπερυπολογιστή Discover στο Κέντρο Προσομοίωσης Κλίματος της NASA.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, το πρότζεκτ παρήγαγε περίπου 10 terabytes δεδομένων – που ισοδυναμούν με σχεδόν το ήμισυ του εκτιμώμενου περιεχομένου κειμένου στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
Διήρκεσε περίπου 5 ημέρες και «έτρεξε» σε μόλις το 0,3% από τους 129.000 επεξεργαστές του Discover.
Το ίδιο επίτευγμα θα χρειαζόταν περισσότερο από μια δεκαετία για να γίνει σε ένα τυπικό φορητό υπολογιστή!
*φωτογραφία αρχείου