Το ανελέητο σφυροκόπημα της Ράφα συνεχίζεται με τον ισραηλινό στρατό να ζητά σήμερα από τους κατοίκους της περιοχής, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ζητείται από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή».
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όχι μόνο δεν κάνει πίσω αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εισβολή στη Ράφα όπου χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκεί στοιβάζονται σχεδόν 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να «νικήσει» τη Χαμάς. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νότιο τμήμα της Γάζας έχουν καταφύγει οι τελευταίοι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.
ΗΠΑ κατά Ισραήλ
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ναι μεν επικρίνουν τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος μαίνεται τους τελευταίους επτά μήνες, αλλά θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στη χώρα.
Οι ΗΠΑ κρίνουν ότι είναι «εύλογο να εκτιμήσουν» πως το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταλήξουν οριστικά σε αυτό το συμπέρασμα, οπότε κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα στη χώρα, ανέφερε η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν χθες ότι αν το ζήτημα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ασκήσουν και πάλι βέτο, όπως είχαν κάνει τον Απρίλιο.
ΟΗΕ: Επιπλέον δικαιώματα στην Παλαιστίνη
Την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε πλήρες μέλος του Οργανισμού, γεγονός που της προσφέρει επιπλέον δικαιώματα.
Η απόφαση του ΟΗΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ ο οποίος κατέστρεψε επιδεικτικά αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών!
«Έχω βρεθεί εκατοντάδες φορές σε αυτό το ημικύκλιο, συχνά σε τραγικές συνθήκες, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με αυτό που ζει σήμερα ο λαός μου», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ.
Το σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υιοθετήθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή, Παλάος, Ναούρου, Μικρονησία, Παπούα Νέα Γουινέα) και 25 αποχές (κυρίως από τον Καναδά, τη Βρετανία και πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο απόφασης «παρατηρεί ότι το κράτος της Παλαιστίνης πληροί τους όρους για να γίνει μέλος» του ΟΗΕ και «θα έπρεπε να γίνει δεκτό στον Οργανισμό». Ζητεί επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επανεξετάσει θετικά το θέμα».
Με την προοπτική αυτή, το σχέδιο απόφασης προσφέρει «κατ’ εξαίρεση και χωρίς αυτό να δημιουργεί προηγούμενο» σειρά «επιπλέον δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους από την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο.
Δείτε επίσης: Απαξιωτική αντίδραση του Ισραήλ στην αναβάθμιση της Παλαιστίνης από τα Ηνωμένα Έθνη