Ο Τατάρ μπλοκάρει τη συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό!

Χωρίς αποτέλεσμα ο μαραθώνιος επαφών της απεσταλμένης του γ.γ του ΟΗΕ Ολγκίν Κουεγιάρ

Must Read

Έως μεθαύριο, Τετάρτη 14/5, η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Όλγκιν Κουεγιάρ θα βρίσκεται στην Κύπρο, επιχειρώντας να συνθέσει το παζλ των αγεφύρωτων αντιθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η Κολομβιανή διπλωμάτις είχε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα επαφές στην Κύπρο. Την Τετάρτη (8/5) είχε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (Τρίτη 7/5) βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου και αντιμετώπισε την τουρκική γνωστή αδιαλλαξία στο πρόσωπο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Σε αναμονή της αυριανής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τα συμπεράσματα από τις επαφές αυτές, σύμφωνα με πηγές στη Λευκωσία, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «εν όψει της μετάβασης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία θα γίνει ο απαραίτητος συντονισμός, στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής Αθήνας – Λευκωσίας, στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Παραδέχθηκε σαφώς ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η Ολγκίν Κουεγιάρ ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες ημέρες και τις μεθοδεύσεις για τα επόμενα βήματα. Η Ολγκίν Κουεγιάρ προσπαθεί να «πιάσει το νήμα» από την αρχή. Στο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, η προσωπική απεσταλμένη διέτρεξε ολόκληρο το διεθνές κύκλωμα που επηρεάζει το Κυπριακό. Είχε μαραθώνιο επαφών σε Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, αλλά και Μόσχα.

Ωστόσο, με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε. (2004), η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα αδυνατώντας μέχρι τώρα να συνδέσει το Κυπριακό και την κατάληψη ευρωπαϊκού εδάφους από ξένη δύναμη, με τα Ευρωτουρκικά. Κατά τα γνωστά, το Λονδίνο υπονομεύει όσο μπορεί περισσότερο, προσπαθώντας να κρατήσει την Τουρκία στην Κύπρο, η Αγκυρα θέλει δύο κράτη (διχοτόμηση) και η Μόσχα υπενθυμίζει τη στάση της Κύπρου στα Ρωσσοουκρανικά… Το Πεκίνο έχει μείνει εκτός σφαίρας Κυπριακού (για την ώρα)…

Επέτειος ένταξης

Κατά τα λοιπά, η Λευκωσία εόρτασε την επέτειο των 20 χρόνων ένταξης στην Ε.Ε. Με υψηλούς προσκεκλημένους από χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μαζί με την Κύπρο το 2004 και παρουσία της Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου πραγματοποιήθηκε (Παρασκευή 10/5) πανηγυρική Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής, με ειδική συνεδρίαση για την επέτειο. Πέραν της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Λευκωσία και της παρουσίας του α’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γ. Πλακιωτάκη, η Αθήνα δεν θεώρησε σκόπιμο να συνεορτάσει με την «αδελφή» (;) Κύπρο την ιστορική στιγμή, και ας πραγματοποιήθηκε η ένταξη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την πανηγυρική σύνοδο της Ολομέλειας παρακολούθησαν προσκεκλημένοι της προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αννίτας Δημητρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας δρ Αντζελο Φερούτζια, η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας Ραντβίλε Μορκουνάιτε και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας Ντάνιελ Κρίβετς. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία επιμένει στη σημασία διασύνδεσης των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό και τα «θετικά μηνύματα» που έστειλε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά την επιμονή στη διαδικασία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει σε αδιάλλακτη στάση, δηλώνοντας τώρα ότι η ομοσπονδία «δεν αποτελεί επιλογή»! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στην Κύπρο επιμένει στη γνωστή θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και αυτή η προσήλωση είναι αταλάντευτη. Αντιπαρέρχεται απολύτως τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές κορόνες για κυριαρχική ισότητα.

Δείτε επίσης: Ο Τατάρ έθεσε κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς για το ψευδοκράτος και ο ΟΗΕ τον παρακαλάει κιόλας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This