Τραβάει το σχοινί η Σιλιάνοφσκα: «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα Μακεδονία»

Επιμένει στην προκλητική στάση της η πρόεδρος των Σκοπίων

Must Read

Νέος γύρος προκλητικότητας από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία παρά τον σάλο και τις αντιδράσεις, επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι δικαίωμά της!

Μετά από τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, το γραφείο Τύπου της Σιλιάνοφσκα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η πρόεδρος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Η νέα πρόεδρος τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η ΝΔ είχε καταγγείλει όταν ήταν αντιπολίτευση και πλέον εκλιπαρεί για να μην την παραβιάσουν!

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», αναφέρει το γραφείο της προέδρου ως απάντηση στον σάλο και σημειώνει: «Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας «αδειάζει» την αμετανόητη Σιλιάνοφσκα

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ σε δήλωσή του, σημείωσε πως η «χώρα του δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τη Συνθήκη Φιλίας, Καλή Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογράφει από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».




 

«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται» υπογράμμισε ο κ. Ράντεφ, με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να επιμένει στο «Μακεδονία».

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες» συνεχίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και συμπληρώνει:

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».

Την «αδειάζει» το ΥΠΕΞ

Κατά της προκλητικής πρόεδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είναι και το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων με ανακοίνωσή του εξαπολύει βολές μετά τις δηλώσεις της και την καλεί να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.




 

Μάλιστα τονίζει πως η «διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος, καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών.




 

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Σφοδρές αντιδράσεις στην κυβέρνηση των Σκοπίων

Πρόκειται για το δεύτερο εσωτερικό χτύπημα κατά της νέας προέδρου μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της περί «Μακεδονίας» και την αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας για ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της.




Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή της στο Twitter, η Σιλιάνοφσκα απάντησε στα συγχαρητήρια από την πρεσβεία της Σουηδίας, επαναλαμβάνοντας: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Απαράδεκτη ανάρτηση Μητσοτάκη για την Σκοπιανή πρόκληση!

Μοιραίος και ανίκανος για άλλη μία φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να μην υιοθετήσουμε τις άλλες θεωρίες που κάνουν λόγο για συνειδητή εθνική μειοδοσία σε όλα τα θέματα.

Η ανάρτηση του σχετικά με την πρόκληση της νέας προέδρου των Σκοπίων να μη σεβαστεί την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί τον ορισμό της υποχωρητικότητας και του πολιτικαντισμού.




 

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομη και ανεπίτρεπτη» την ενέργεια της Σκοπιανής να αποκαλέσει τη χώρα της με το «συνταγματικό» όνομα που είχε πριν την συμφωνία των Πρεσπών. Επί κυβέρνησης Σαμαρά – Μητσοτάκη δηλαδή. 

Και τι έκανε; Κρύφτηκε πίσω από την Ούρσουλα και τον Σαρλ Μισέλ για να «απειλήσει» τα Σκόπια στη βάση της ευρωπαΐκής τους πορείας! Εκεί που υποτίθεται ότι θα έβαζε βέτο ούτως ή άλλως, αλλά τελικά εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της ευρωπαΐκής πορείας του κρατιδίου, λειτουργώντας ως λομπίστας σε βάρος άλλων χωρών που ήθελαν όντως να θέσουν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ…

Η απειλή φυσικά είναι φιλοσοφικού τύπου, καθώς τα Σκόπια εξακολουθούν να εισπράττουν δεκάδες εκατομμύρια από την ΕΕ με τον Μητσοτάκη να κάνει τον τροχονόμο…

Αντί ο Μητσοτάκης να απαιτήσει τώρα την αποβολή των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ, αντί να υποχρεώσει τον ελεεινό Στόλτενμπεργκ να βγάλει ανακοίνωση καταδίκης, καθώς τα Σκόπια εισήχθησαν στο ΝΑΤΟ με την ονομασία που προέκυψε από την συμφωνία των Πρεσπών, σιωπά εκκωφαντικά!

Διαβάστε την ανεκδιήγητη παρέμβαση Μητσοτάκη:

Διαβάστε ακόμα:

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This