Πώς το ΝΑΤΟ δημιούργησε την Eurovision

Must Read

Για όσους αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να συμμετέχει η Τουρκία στη Eurovision αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο, ενώ η Ελλάδα απείχε, όπως επίσης και για όσους έχουν απορίες για άλλα ανοσιουργήματά στην ιστορία του θεσμού, η απάντηση έρχεται μέσα από άρθρο του Βαγγέλη Χωραφά *.

Όπως εξηγεί στο άρθρο του:

Ασχέτως αν πολλοί υποτιμούν το φεστιβάλ της Eurovision, δεν παύει να αποτελεί ένα mega-event, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού στον κόσμο, με προφανείς γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Η Eurovision ως διαγωνισμός, είναι κρατοκεντρικός, διαγωνίζονται κράτη και όχι καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει απλά, ότι τα κράτη ενδιαφέρονται για την νίκη για να διευρύνουν την ήπια ισχύ τους.

Ως διαγωνισμός σχετίζεται και με την λεγόμενη λαϊκή γεωπολιτική, μέσα από την οποία εκφράζονται γεωπολιτισμικές προσεγγίσεις, προτιμήσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι η κατευθυνόμενη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή. Είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί τρία μπλοκ χωρών που ανταλλάσσουν ψήφους.

Το μπλοκ της πρώην ΕΣΣΔ, το οποίο έχει πλέον πολυδιασπαστεί, το μπλοκ των Σκανδιναβικών χωρών και το μπλοκ της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σε αυτά προστίθενται και δίδυμα χωρών που ανταλλάσσουν ψήφους, όπως Ελλάδα-Κύπρος κλπ.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε να διοργανώνεται από την European Broadcasting Union για να συμβάλλει στην ενοποίηση της Ευρώπης.

Με την πάροδο των χρόνων, τα γεωγραφικά όρια του διαγωνισμού άρχισαν να θολώνουν. Συμμετείχαν χώρες όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αυστραλία. Αυτές οι συμμετοχές διαμορφώνουν μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης επέκτασης του διαγωνισμού και της απώλειας της ευρωπαϊκής του ταυτότητας.

Έχει κάποια ταυτότητα η Ευρώπη; Αναζητείται. Μπορεί να την διατηρήσει μόνη της; Αμφίβολο.

Υπάρχει και το ΝΑΤΟ

Θα μπορούσε η Ευρώπη στην δεκαετία του ΄50 να δημιουργήσει αυτόν τον διαγωνισμό; Εδώ δεν χωρούν εκτιμήσεις, υπάρχουν γεγονότα.

Τον Ιανουάριο 2015, αποχαρακτηρίστηκαν 23.000 έγγραφα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και κάποια που αφορούν την Eurovision. Τι δείχνουν αυτά;

Στις 28 Ιανουαρίου 1955, στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, συναντήθηκαν τα μέλη της Culture and Public Information Committee του ΝΑΤΟ με τον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης για να του παραδώσουν την έκθεση ενός project στο οποίο είχε ήδη εμπλακεί το BBC: την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονομάζεται Eurovision.

Στις 30 Νοεμβρίου 1955 έγινε μία συνάντηση στον ίδιο χώρο, μόνο που το σχέδιο είχε αλλάξει: η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ που θα ξεκινούσε τον Απρίλιο του 1956.

Στις 12 Φεβρουαρίου σε μία τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union ως φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου και ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάιο του 1956. Σημαντική λεπτομέρεια: επικεφαλής της European Broadcasting Union, ήταν ο Ian Jacob του BBC που είχε εξαρχής εμπλακεί στην δημιουργία της Eurovision.

Και η Eurovision λοιπόν, είναι άλλος ένας θεσμός από τους πολλούς που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να ενοποιήσουν την Δυτική Ευρώπη.

Και για όσους ενδιαφέρονται, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα:

https://archives.nato.int/…/1/6/16100/AC_52-D_143_ENG.pdf

https://archives.nato.int/…/1/6/16291/AC_52-D_159_ENG.pdf

* Δρ. Πολιτικών Επιστημών – Διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής Geoeurope.org

Αναδημοσίευση του άρθρου του Β. Χωραφά από huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This