Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν ανελέητα το Χάρκοβο – Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν την περιοχή

Ο ουκρανικός στρατός πιάστηκε απροετοίμαστος στα βορειοανατολικά της χώρας

Must Read

Για «τακτική επιτυχία» των Ρώσων σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο έκανε λόγο η Ουκρανία νωρίτερα σήμερα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια αυτή που απέχει 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, συνεχίζοντας ακάθεκτα τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν κατά την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεδίπλωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι εμπόδισε μεν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν περαιτέρω κοντά στο χωριό Λουκιάντσι, στα περίχωρα του Βοβτσάνσκ, βόρεια της περιφέρειας του Χαρκόβου, παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η Ρωσία κερδίζει έδαφος, αναγκάζοντάς τους να συγκεντρώνουν διαρκώς δυνάμεις στην περιοχή.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να εξακολουθούν να βομβαρδίζουν ανελέητα τη δεύτερη αυτή μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχώρησε στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναφέρει πως διεξάγονται «σκληρές μάχες» και τα γύρω χωριά μετατρέπονται σε «εμπόλεμες ζώνες» πρώτης γραμμής.




Σύμφωνα, εξάλλου, με δηλώσεις του κυβερνήτη του Χάρκοβου, Όλεχ Σινιεχούμποφ, στο Sky News, ήδη περίπου 6.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει καταλαμβάνοντας χωριά, εξαιτίας, όπως είπε, της Δύσης που καθυστερεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια.

Ο στόχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως είναι η κατάληψη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη βορειοανατολική Ουκρανία, προφανώς επιδιώκει να αποκομίσει στρατιωτικά κέρδη μέσω της διάσπασης των ουκρανικών δυνάμεων. Είναι ενδεικτικό πως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί για την επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν φαίνεται ικανός για την κατάληψη της πόλης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως το ρωσικό «σφυροκόπημα» θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουκρανία να αυξήσει τους στρατιώτες στην συγκεκριμένη περιοχή, απομακρύνοντάς τους από άλλες κρίσιμες αμυντικές θέσεις της πρώτης γραμμής.

Η επίθεση στο Χάρκοβο έρχεται, επίσης, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν την κατάληψη της Τσάσιβ Γιαρ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλη στο ανατολικό μέτωπο, κάτι που θα έφερνε σημαντικές πόλεις του Ντονετσκ, όπως το Κραματορσκ, η Σλοβιανσκ και η Κοστιαντινίφκα, οι οποίες παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, στην εμβέλεια του ρωσικού στρατού. Προχωρώντας, εξάλλου, βαθύτερα στην περιφέρεια του Χαρκόβου, το Κρεμλίνο φιλοδοξεί, επίσης, να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα και αποτελεί ένα ζωτικό σημείο για τις γραμμές ανεφοδιασμού. Το Μπέλγκοροντ δέχεται συχνά επιθέσεις με ουκρανικά drones.




Σε δηλώσεις του στο BBC, Ουκρανός στρατιωτικός παραδέχτηκε πως ο ουκρανικός στρατός πιάστηκε απροετοίμαστος στα βορειοανατολικά, καθώς δεν έχει δημιουργήσει οχυρώσεις και ναρκοπέδια, υποστηρίζοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τα σύνορα. «Η πρώτη γραμμή οχυρώσεων και ναρκών απλώς δεν υπήρχε», ανέφερε ο Ντένις Γιαροσλάβσκι, διοικητής μονάδας που πολεμά στην περιοχή, καταδικάζοντας την υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων. «Ο εχθρός μπήκε ελεύθερα στη γκρίζα περιοχή, πέρα ​​από τη συνοριακή γραμμή, η οποία κατ’ αρχήν δεν έπρεπε να είναι γκρίζα…», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα και την αντικατάσταση του διοικητή που επέβλεπε τη βορειοανατολική γραμμή του Χάρκοβου. Αν και ο λόγος της απομάκρυνσης δεν εξηγήθηκε επισήμως, πολλοί τη συνδέουν με τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This