«Εύθραυστη» η κατάσταση στη Γάζα – Νέες εντολές εκκένωσης στη Ράφα

Εν μέσω του πολέμου, ο οποίος διανύει την 221η ημέρα του

Must Read

Στην ερειπωμένη Γάζα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, καθώς παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν, ειδικά από τη Ράφα, όπου η απειλή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μεγεθύνεται.




 

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες. Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία καταμέτρησε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς μόνο στον έναν από αυτούς, που είχε στόχο ακίνητο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά).

Εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη Ράφα

Βομβαρδίστηκαν επίσης, για ακόμη μια μέρα, τομείς της Ράφας (νότια), στην οποία είχαν καταφύγει κάπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Ωστόσο, μέρος τους -360.000 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς του ΟΗΕ- πλέον εγκαταλείπει μαζικά την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.




 

Την 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στον ανατολικό τομέα της Ράφας και ταυτόχρονα μονάδες του κυρίευσαν το σημείο διέλευσης που συνδέει τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια – την πύλη από την οποία εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τότε. Παράλληλα, διέταξε τους αμάχους να φύγουν από μέρος της πόλης όπου επιχειρεί εναντίον των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με όποιο μέσο βρήκαν, κάτοικοι συνέχιζαν χθες να φεύγουν από τη Ράφα, αφού διέλυσαν τις σκηνές τους και μάζεψαν τα συνήθως λιγοστά υπάρχοντά τους.




 

Άλλοι κάτοικοι, που παραμένουν στη Ράφα, είναι απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω που να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ.

«Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», έλεγε άλλος κάτοικος, ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

Νομική Αθηνών: Κατάληψη ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Στην κατάληψη της Νομικής Σχολής στην Αθήνα προχώρησε η «Συνέλευση αλληλεγγύης με την παλαιστινιακή αντίσταση», ως ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης της Παλαιστίνης, «ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία!», ενώ είχε προηγηθεί ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια.




 

Στη σχετική ανακοίνωση, αφού καλεί τον κόσμο να στηρίξει την πρωτοβουλία, η Συνέλευση τονίζει πως «εδώ και 7 μήνες βλέπουμε μια γενοκτονία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Αυτή η γενοκτονία δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση των αποικιοκρατικών, γενοκτονικών πρακτικών που το κράτος του Ισραήλ προωθεί από τη δημιουργία του, τη Νάκμπα του 1948».

 

«Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φοιτητές/τριες, προσωπικό και διαδηλωτές/τριες έχουν κάνει καταλήψεις και διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για να απαιτήσουν την αποεπένδυση από την έρευνα και τη χρηματοδότηση των εταιρειών που επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα».

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν «γενοκτονία»

Αντιμέτωπη με το συνεχιζόμενο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε πανεπιστημιουπόλεις, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά καλεί να «γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το υγειονομικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χείλος της «κατάρρευσης» εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες των νοσοκομείων και για τα ασθενοφόρα.




 

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραλύσει αφότου ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη διέλευση στη Ράφα.

Αλλοδαπό μέλος της DSS, της υπηρεσίας ασφαλείας του ΟΗΕ, σκοτώθηκε όταν όχημα στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος πυρών καθώς μετέβαινε σε νοσοκομείο. Πρόκειται για τον πρώτο αλλοδαπό εργαζόμενο του οργανισμού που σκοτώνεται από την 7η Οκτωβρίου στον θύλακο. Ο ΟΗΕ λέει πως έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 200 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του, αλλά ως χθες ήταν όλοι Παλαιστίνιοι.

Πρώτος θάνατος αλλοδαπού εργαζόμενου του ΟΗΕ στη Γάζα

Μέλος υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας όταν όχημα στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος πυρών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα χθες Δευτέρα.

Πρόκειται για το πρώτο αλλοδαπό μέλος υπηρεσίας του ΟΗΕ που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε ο Φαρχάν Χακ. Ακόμη ένα μέλος του προσωπικού -της υπηρεσίας ασφαλείας (DSS) του ΟΗΕ- τραυματίστηκε. Ούτε η εθνικότητα, ούτε το φύλο των δυο προσώπων διευκρινίστηκαν.

Το λευκό όχημα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη του προσωπικού έφερε σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπο του ΟΗΕ, τόνισε ο εκπρόσωπος. Κατευθυνόταν σε νοσοκομείο.

Κάπου 200 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου. Ως αυτό τον θάνατο, τα θύματα ήταν όλα Παλαιστίνιοι.

Ο σλοβένος επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς τόνισε χθες μέσω X ότι «καταδικάζει» την επίθεση εναντίον «ανθρωπιστικής οχηματοπομπής σε αποστολή για να σωθούν ζωές στη Γάζα», εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζομένου που σκοτώθηκε».

Διαβάστε ακόμα: Δραματική έκκληση σε κυβέρνηση Νετανιάχου από γονείς στρατιωτών: Μην τους στείλετε στη Ράφα, είναι «παγίδα θανάτου»

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This