Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι άμαχοι εξακολουθούν να φεύγουν από τη Ράφα, το νότιο τμήμα του θύλακα που απειλείται από ισραηλινή χερσαία επίθεσης ευρείας κλίμακας.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.
«Η Νάκμπα που ζούμε (…) είναι η χειρότερη απ’ όλες. Πολύ πιο σκληρή από εκείνη του 1948», είπε ο Μοχάμεντ αλ Φάρα, 42 ετών, που ήδη εξαναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά του και να φύγουν από το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις (νότια) για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Μεγάλο μέρος της πόλης αυτής μετατράπηκε σε ερείπια.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει μήνες τώρα αποφασισμένος να διατάξει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν κρυφτεί κατ’ αυτόν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς .
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες πως η οργάνωση «θα μείνει», παρά τις εξαγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί αφανισμού κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρει αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας». Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Εντατικές» μάχες
Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα του πυροβολικού και μάχες στη Ράφα, στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ζαϊτούν, προάστιο της πόλης της Γάζας.
Ακόμη, συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες σε «συγκεκριμένους τομείς» στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον «κέντρου εκπαίδευσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Η κατάσταση παραμένει ίδια και στα σύνορα με την Αίγυπτο, σημείο νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Πλέον δεν εισέρχονται καύσιμα, απόλυτα απαραίτητα για να λειτουργούν βασικές υποδομές αλλά και για να κινούνται οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιρρίπτουν ευθύνες το μεν στη δε και αντιστρόφως. Η βοήθεια έχει μπλοκαριστεί επίσης στο Κερέμ Σαλόμ, το κυριότερο σημείο διέλευσης βοήθειας από το Ισραήλ.