Τα νεότερα για την υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο – Μεταξύ ζωής και θανάτου, λέει ο Όρμπαν

Συνελήφθη η σύζυγος του επίδοξου δολοφόνου

Must Read

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του που συγκλόνισε την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα (17/5) ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο ουγγρικό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας.




 

Οι Σλοβάκοι γιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα (20/05) για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από την Μπάνσκα Μπίστριτσα για νοσηλεία στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, μετέδωσαν σήμερα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να επικαλεστούν πηγές για την πληροφορία αυτή.

Φίτσο: Το βίντεο με το οποίο προέβλεψε ότι θα τον πυροβολήσουν

Ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες Τετάρτη από σφαίρες καθώς χαιρετούσε πολίτες. «Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά την Σλοβακία. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου», σημείωσε ο Ορμπάν.




 

Τα ΜΜΕ της Σλοβακίας, πριν από ένα μήνα, ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε αναρτήσει ένα βίντεο στα social media όπου είχε «προβλέψει» ότι θα δεχθεί πυροβολισμούς είτε ο ίδιος είτε κάποιο μέλος της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τη Standard.

 

Αναφέρει πως «περίμενε ότι ο ίδιος και όσοι συγκροτούν την κυβέρνησή του θα δεχόντουσαν πυροβολισμούς», κατηγορώντας ανοιχτά τα ΜΜΕ της χώρας, με τα οποία τον «συνδέει» μία έχθρα αρκετών χρόνων.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, στο σχετικό βίντεο είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής «περιμένω απλώς να δω πότε αυτή η απογοήτευση, που τόσο έντονα εμβαθύνεται από το Denník N, το Smeček ή το Aktualite, θα μεταφραστεί σε δολοφονία ενός από τους κορυφαίους κυβερνητικούς πολιτικούς, και δεν υπερβάλλω ούτε χιλιοστό».

Ποιος είναι ο δράστης

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο Γιουράι Τσιντούλα, συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.




Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.

Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».




 

Ο γιος του Γιουράι Τσιντούλα δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας. Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα. Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».

Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Σοκαρισμένοι οι ηγέτες – Τι έγραψαν

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.




 

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.« Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά της κυβέρνησής του.




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.

Η ιστορία του Ρόμπερτ Φίτσο

Γεννημένος σε οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Φίτσο – δικηγόρος στο επάγγελμα – ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το Κομμουνιστικό Κόμμα λίγο πριν από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Ήταν εκπρόσωπος της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1994 έως το 2000, και ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999, αφού απορρίφθηκε για υπουργική θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των κομμουνιστών.

Το Smer κέρδισε μια σαρωτική νίκη το 2006 εκτοξεύοντας τον Φίτσο στη θέση του πρωθυπουργού δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ. Το 2009 οδήγησε μεν τη χώρα του στην ευρωζώνη αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει συνασπισμό την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις εκλογές.

Σημείωσε άλλη μια σαρωτική νίκη το 2012 μετά την ήττα ενός κεντροδεξιού συνασπισμού που κατηγορήθηκε για διαφθορά και κέρδισε ξανά το 2016 – αλλά έπρεπε να παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών για τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, επέστρεψε για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού.

Φερόμενος ως εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς – κατηγορίες που πάντα ο ίδιος αρνούνταν – ο Φίτσο είναι θρασύς και ειλικρινής, και ασχολείται με το bodybuilding, το ποδόσφαιρο και τα σπορ αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This