Ποιος θα αντικαταστήσει τον Ραΐσι στην προεδρία της ιρανικής κυβέρνησης;

Mέχρι τις προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών

Must Read

Τι προβλέπει η νομοθεσία του Ιράν, όταν ένας εν ενεργεία πρόεδρος χάσει τη ζωή του ή για κάποιο λόγο δεν μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του; Μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στη συντριβή ελικοπτέρου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, η νομοθεσία του Ιράν προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αναφορικά με την αντικατάστασή του.




 

Την θέση του προέδρου του Ιράν αναλαμβάνει ο νυν πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του».

Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.




 

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Ποιος είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος

Ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν, ο 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο του 2021 από τον Ραΐσι. Γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad).

Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ιρανική κυβέρνηση: «Δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας»

Η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε την Δευτέρα σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.




 

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (…) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του.

«Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας», πρόσθεσε.

Έληξε η επιχείρηση διάσωσης, μεταφέρονται οι σοροί

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ανακοίνωσε ότι οι σοροί του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και των συνεπιβατών του μεταφέρονται στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έληξε καθώς τα πτώματα στάλθηκαν σε ένα μέρος στην επαρχία Ανατολικό Αζαρμπαϊτζάν όπου είναι θαμμένοι οι μάρτυρες του Ταμπρίζ» μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.




 

Το πρακτορείο σημεώνει ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων του IRCS (σσ: η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος) ήταν παρούσες στην περιοχή της συντριβής από την πρώτη στιγμή, «αλλά ο κακός καιρός και η πυκνή ομίχλη εμπόδισαν τη διαδικασία έρευνας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι ο «λαϊκός πρόεδρος του Ιράν, Αγιατολάχ Ραΐσι, έπεσε μάρτυρας στην επέτειο της γέννησης του Ιμάμ Ρεζά (AS), του όγδοου σιίτη ιμάμη».

 

Ο ίδιος επρόκειτο να επιστρέψει στην Τεχεράνη από την Ταμπρίζ, όπου συμμετείχε σε τελετή εγκαινίων για ένα κοινό έργο φράγματος Ιράν-Αζερμπαϊτζάν.

Η ιρανική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση μετά την εξέλιξη αυτή.

Κλειστό το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης δεν άνοιξε την Δευτέρα, μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραΐσι, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This