Έχοντας προηγουμένως προσπαθήσει να επηρεάσουν την πολιτική της Γεωργίας απειλώντας τη χώρα με κυρώσεις, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι έτοιμες να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, υποσχόμενες διάφορα κίνητρα, εάν η Τιφλίδα συμφωνήσει να «παίξει μπάλα» με την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το Politico, ένα νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, θα προσφέρει στη Γεωργία «ένα ισχυρό προνομιακό εμπορικό καθεστώς», αλλά μόνο εάν η Γεωργία δείξει αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν «σημαντική και διαρκή πρόοδο προς την αναζωογόνηση της δημοκρατίας της».
Συνολικά, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια κλασική προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου» απέναντι στη χώρα, λέει ο Shota Apkhaidze, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών του Καυκάσου.
«Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι δεν είναι φίλοι μας, ότι δεν είναι εταίροι μας, βλέποντας τι κάνουν, πώς εξελίσσονται οι πολιτικές διαδικασίες, πώς ανακατεύονται ανοιχτά σε όλα, ακόμη και στις διαδηλώσεις στους δρόμους και στην πολιτική ζωή στη Γεωργία γενικότερα», λέει, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.
Τώρα, καθώς οι προσπάθειες των ΗΠΑ να υποδαυλίσουν αναταραχή στη Γεωργία απέτυχαν λόγω της σθεναρής αντίστασης από το γεωργιανό κράτος, η Ουάσιγκτον άλλαξε ρότα και προσφέρει τώρα στρατιωτικά και οικονομικά οφέλη, με αντάλλαγμα η Γεωργία να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο στη ζωή κάθε κράτους – η ιδέα της τιμής και της αξιοπρέπειάς του. Εάν η γεωργιανή κοινωνία, η γεωργιανή ηγεσία δεχθεί αυτή την ελεημοσύνη, αυτό θα σήμαινε ότι ξεπουληθήκαμε», εξηγεί ο Apkhaidze.
Σημειώνει ότι, μέχρι στιγμής, οι Γεωργιανοί πολιτικοί δεν δείχνουν καμία πρόθεση να αλλάξουν την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της χώρας με αντάλλαγμα αυτό το… επίδομα.
Ο Apkhaidze περιγράφει επίσης αυτή την πρωτοβουλία των ΗΠΑ ως προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα της Γεωργίας, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσπαθεί να αποτρέψει την Τιφλίδα από το να υιοθετήσει το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες.
«Ένας νόμος ψηφίζεται σε ένα νομοθετικό σώμα ενός κράτους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει στο γεωργιανό κοινοβούλιο, διότι το γεωργιανό κοινοβούλιο εκλέγεται από την πλειοψηφία των Γεωργιανών πολιτών», αναφέρει.
Επιπλέον, σημείωσε ότι όλη η πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ και η αποσταθεροποίηση, στοχεύουν στη δαιμονοποίηση του κυβερνώντος κόμματος και της ηγεσίας της Γεωργίας, καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν την πατριωτική ατζέντα και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του έθνους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
«Ξέρουν ότι θα χάσουν· όλες αυτές οι φιλοδυτικές οργανώσεις και κόμματα θα συγκεντρώσουν το πολύ 15% έως 18%, δεν μπορούν να πάρουν περισσότερα. Και τώρα, πριν από τις εκλογές, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρόκειται για μια καλά εφαρμοσμένη τακτική: μετά την ήττα των εκλογών, ισχυρίζονται ότι ήταν νοθευμένες, προτρέποντας τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί. Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τιφλίδα δεν είναι παρά μια πρόβα.
Ωστόσο, ο ειδικός σημείωσε ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν πολύ κακή μνήμη.
«Αποτυγχάνουν να κατανοήσουν μια κρίσιμη πτυχή της γεωργιανής νοοτροπίας. Οι Γεωργιανοί, όπως κάθε έθνος, είναι ικανοί να αναγνωρίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα. Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι μας θεωρούν την αυλή τους και μας αντιμετωπίζουν ως υπάνθρωπους», είπε ο Apkhaidze.
«Όταν η Αμερική και η Δύση γενικά, κηρύσσουν πόλεμο σε οτιδήποτε είναι πολύτιμο για εμάς – οικογένεια, παραδόσεις, προγόνους και ούτω καθεξής, αυτά τα συναισθήματα φυσικά αυξάνονται. Ανακατεύονται συνεχώς στις εσωτερικές μας υποθέσεις, γεγονός που τροφοδοτεί και αντιδυτικά αισθήματα. Και τότε ξαφνιάζονται. Φυσικά, αυτά τα αντιδυτικά αισθήματα αυξάνονται», κατέληξε.