Η Νορβηγία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι θα συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, εάν επιβεβαιωθούν τα εντάλματα που εκδόθηκαν από επιτροπή δικαστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ εκ μέρους του Δικαστηρίου της Χάγης, θα υποχρεωθούν να τους συλλάβουν εάν φτάσουν στη Νορβηγία.
Norway’s Foreign Minister, Espen Barth Eide, stated that if the International Criminal Court (ICC) issues warrants against Benjamin Netanyahu and Yoav Gallant, the country will indeed arrest them if they enter its territory.https://t.co/UKXRd9FZUh
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) May 22, 2024
Μια νορβηγική διαδικτυακή εφημερίδα ανέφερε ότι ο Άντε επιβεβαίωσε πως ο Νετανιάχου κινδυνεύει να εκδοθεί εάν επισκεφθεί τη Νορβηγία.
Σημειώνοντας ότι μια επιτροπή δικαστών στο ΔΠΔ θα εξετάσει εάν θα πρέπει να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Άιντε επανέλαβε ότι «ένα άτομο για το οποίο το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης θα πρέπει να περιμένει να παραδοθεί στο δικαστήριο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Νορβηγίας».
«Αναμένουμε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΔΠΔ θα κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπέβαλε αίτηση για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά των Νετανιάχου, Γκαλάντ, κατά του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατά του κορυφαίου αξιωματούχου της στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ και κατά του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ.
Η απόφαση για το εάν κάποιο από τα εντάλματα θα εκδοθεί τελικά ανήκει σε μια επιτροπή τριών δικαστών του ΔΠΔ, που θα αξιολογήσει τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το γραφείο του Χαν.
Πρωτοβουλία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης
Εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τις εξελίξεις με το ΔΠΔ, ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.
Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει εντός ωρών την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μετέδωσαν τη νύχτα ιρλανδικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας πως θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις 10:00 (ώρα Ελλάδας).
Ταυτόχρονα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αναγγείλει την ημερομηνία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο Σάντσεθ προγραμματίζει να ανακοινώσει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial.
Η αναγνώριση από την Ισπανία κράτους της Παλαιστίνης είναι πιθανόν να συμπέσει με παρόμοια ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με ιρλανδική πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα αυτό.
Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Recognizing a Palestinian state will lead to more terrorism, instability in the region and jeopardize any prospects for peace.
Don’t be a pawn in the hands of Hamas. pic.twitter.com/81f7Gxweol
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) May 21, 2024
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.
Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.
Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δείτε επίσης:
- Θέμα ωρών είναι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία – Ποιες χώρες θα την ακολουθήσουν;
- Το Ισραήλ ξανασκέφτεται την επιχείρηση στη Ράφα – Δεν έχει διανεμηθεί ακόμα η ανθρωπιστική βοήθεια
- Διχασμός στην Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου – Ποιοι το υποστηρίζουν και ποιοι αντιδρούν
- Καθοριστικός ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου – Σινουάρ