Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, στην Παπούα Νέα Γουινέα, που καλούνται να αφήσουν τα σπίτια τους, υπό το φόβο πιθανής νέας κατολίσθησης, λίγες ώρες μετά το φονικό φαινόμενο, που εκτιμάται πως έθαψε ζωντανούς 2.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αξιωματούχων, οι Αρχές σπεύδουν να απομακρύνουν περίπου 7.900 κατοίκους. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε εσπευσμένα κόσμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάντις Τσάκα, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ένγκα και συνέχισε: «Κάθε ώρα ακούμε βράχους να σπάνε. Είναι σαν βόμβα, ή σαν πυροβολισμός, και βράχια συνεχίζουν να πέφτουν».
«Ελάχιστα πιθανό να βρεθούν επιζώντες»
Νωρίτερα σήμερα, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Παπούα Νέα Γουινέα εξέφρασε την δραματική εκτίμηση πως είναι «ελάχιστα πιθανό» τα σωστικά συνεργεία να βρουν επιζώντας στον τόπο μεγάλης κατολίσθησης που έθαψε χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
«Δεν πρόκειται για αποστολή διάσωσης, αλλά για αποστολή ανάκτησης των πτωμάτων. Οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες να επέζησε οποιοσδήποτε όταν το χωριό θάφτηκε εξαιτίας της κατολίσθησης», τόνισε ο Νιλς Κράιερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές», σημείωσε χθες το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε επιστολή του προς την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι.
Σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε «κούρσα με τον χρόνο» για να βρουν επιζώντες, τόνισε νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Έχουν περάσει τρεις ημέρες και πλέον αφότου έγινε η καταστροφή. Έχουμε αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να βρούμε κόσμο ζωντανό», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερχάν Ακτοπράκ, αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα μετανάστευσης στην αποστολή του ΟΗΕ στην Πορτ Μόρεσμπι, την πρωτεύουσα της χώρας του νότιου Ειρηνικού.
Χωριό στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ένγκα, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, σβήστηκε σχεδόν ολόκληρο από τον χάρτη όταν τμήμα του όρους Μουνγκάλο κατέρρευσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, περί τις 03:00 (τοπική ώρα· περί τις 20:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θάβοντας δεκάδες σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμούνταν.
Αρχικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έλεγαν πως φοβούνταν ότι χάθηκαν 100 ως 300 ζωές. Ο απολογισμός πέρασε κατόπιν στους περίπου 670 νεκρούς, όταν τα σωστικά συνεργεία αντιλήφθηκαν πως το χωριό που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση είχε πολλούς περισσότερους κατοίκους απ’ ό,τι νόμιζαν, εξήγησε ο κ. Ακτοπράκ.
Δάσκαλος σε γειτονικό χωριό, ο Τζέικομπ Σοουάι, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην περιοχή που επλήγη ζούσαν πάνω από 2.000 άνθρωποι. «Ο κόσμος είναι συντετριμμένος. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε, επειδή τα μητρώα θάφτηκαν κι αυτά», πρόσθεσε.
Κάτοικοι γειτονικών χωρών βοηθούν να ανασυρθούν πτώματα, ανέφερε ο Νίξον Πακέα, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην κοντινή Πορτζέρα. Αρκετοί χρησιμοποιούν τσάπες και αγροτικά εργαλεία. «Εξαιτίας του πόσο σκληροί είναι οι βράχοι (…) είναι αρκετά περίπλοκο. Χρειάζονται εκσκαφείς για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Φονική κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουϊνέα: Τους 2.000 φτάνουν οι νεκροί