Την ώρα που στην Ευρώπη έχει αρχίσει για τα καλά η δημόσια συζήτηση σχετικά με τους αναστολείς εφηβείας σε παιδιά που βιώνουν δυσφορία φύλου, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Cureus», αποκαλύπτει τη σημαντική αύξηση του κινδύνου απόπειρας αυτοκτονίας που διατρέχουν ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.
Η μελέτη, που διεξήχθη από γιατρούς των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ψυχιατρικής και φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και αποτελεί μέρος μιας έντονης συζήτησης, η οποία αποσκοπεί ιδίως στο να διαπιστωθεί αν η αλλαγή φύλου μπορεί να επιλύσει τα ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται με τη δυσφορία του φύλου ή αν, αντίθετα, η επιθυμία για μετάβαση είναι μερικές φορές ενδεικτική υποκείμενης ψυχικής νόσου.
Το θέμα είναι καίριο, καθώς θέτει ιατρικά, ψυχολογικά και κοινωνικά ερωτήματα. Πόσο μάλλον που η ζήτηση για μετάβαση, ιδίως μεταξύ των προεφηβικών κοριτσιών και αγοριών, έχει αυξηθεί σημαντικά στις δυτικές χώρες.
Η έρευνα, με επικεφαλής τους Τζον Στράουμπ (ιατρό επειγόντων περιστατικών), Κρίσνα Κ. Πολ (φαρμακολόγο) και Λόρεν Τζ. Μπόθγουελ (ψυχίατρο), χρησιμοποίησε το TriNetX, ένα δίκτυο υγείας που παρέχει πρόσβαση σε αναδρομικά, ανώνυμα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνέκρινε 1.501 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και οι οποίοι είχαν επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους τμήματα επειγόντων περιστατικών για διάφορους λόγους. Τα δεδομένα αυτά, που συλλέχθηκαν μεταξύ 4 Φεβρουαρίου 2003 και 4 Φεβρουαρίου 2023, αναλύθηκαν για να εξεταστεί ο αριθμός των προσπαθειών αυτοκτονίας, των θανάτων, των αυτοτραυματισμών και των διαταραχών μετατραυματικού στρες (PTSD).
Μετά τη διενέργεια των στατιστικών υπολογισμών και της επεξεργασίας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ιστορικό «χειρουργικής επέμβασης επιβεβαίωσης φύλου» είχαν 12,12 φορές περισσότερες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας (3,47% έναντι 0,29) σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν 3,35 φορές υψηλότερος, ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού 9,88 φορές και ο κίνδυνος μετατραυματικού στρες 7,76 φορές υψηλότερος.
Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη επί του θέματος, αλλά είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη. Πέρσι μια άλλη μελέτη κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα, προτού οι ερευνητές την αποσύρουν λόγω μεθοδολογικής προκατάληψης. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία εξέτασε 15 περιπτώσεις μεταβατικής χειρουργικής επέμβασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαπίστωσε ότι η εν λόγω χειρουργική μέθοδος βελτίωσε την ευημερία των ασθενών, ακόμη και δεκαετίες αργότερα. Ομως το δείγμα ήταν πολύ μικρό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αιτίες της δυσφορίας που καταγράφονται σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων που έχουν προχωρήσει σε μετάβαση φύλου θα μπορούσε να είναι οι διακρίσεις, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, η επιθετικότητα… Οπως υπογραμμίζεται, «είναι επιτακτική η ανάγκη για ολοκληρωμένη ψυχιατρική φροντίδα κατά τα έτη που ακολουθούν την επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου», καθώς η διαδικασία που ακολουθείται «δεν είναι ούτε ακίνδυνη ούτε αναστρέψιμη».
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»