Ο Πούτιν προειδοποιεί: Η παρουσία δυτικού στρατού στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη

«Στην Ευρώπη ειδικά οι μικρές χώρες θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιο παιχνίδι μπαίνουν...» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος

Must Read

Το γεγονός ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», στην περίπτωση που η Ουκρανία πλήξει έδαφος της Ρωσίας με δυτικά όπλα, διεμήνυσε σήμερα, Τρίτη 28/5, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας -εμμέσως πλην σαφώς- άπασα τα δυτικά κράτη που προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο.

«Στην Ευρώπη ειδικά οι μικρές χώρες θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιο παιχνίδι μπαίνουν. Και θα πρέπει να το θυμούνται ως χώρες με πυκνοκατοικημένα εδάφη, προτού μιλήσουν και υποστηρίξουν πλήγματα εντός της Ρωσίας», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως δυτικοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία «προσποιούμενοι» τους μισθοφόρους μαχητές, αναφερόμενος στη δήλωση του αρχιστράτηγου της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Σίρσκι, πως ο ίδιος υπέγραψε συμφωνία για την έλευση Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε επισημαίνοντας ότι Γάλλοι μισθοφόροι πολεμούν εδώ και πολύ καιρό στην Ουκρανία και κατόπιν προειδοποίησε ότι εάν εμφανιστεί στη χώρα και ο γαλλικός τακτικός στρατός «αυτό θα είναι ένα βήμα προς μια παγκόσμια σύρραξη».

Επανέλαβε δε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κατηγόρησε το Κίεβο πως είναι αυτό που αρνείται τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα διέρρευσε από ρωσικές πηγές η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια εκεχειρία, υπό τον όρο πως οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν τις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή στον πόλεμο. Η Ρωσία, δηλαδή, να πάρει οριστικά υπό τον έλεγχό της σχεδόν όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σενάριο το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση Ζελένσκι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το Κίεβο φέρεται να δηλώνει αποφασισμένο να πάρει ξανά υπό την κατοχή του όλα τα κατειλημμένα εδάφη, συμπεριλαμβάνοντας, μάλιστα, σε αυτά και την Κριμαία.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε έμμεσα και στο σενάρια αντικατάστασης της ουκρανικής ηγεσίας, υποστηρίζοντας πως ήρθε η ώρα η Ουκρανία να διενεργήσει εκλογές, καθώς η πενταετής προεδρική θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έληξε πριν από λίγες ημέρες.

Ολλανδία και Εσθονία υποστηρίζουν τυχόν ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται την ώρα που κορυφαίοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κρατών μελών φέρεται να υποστήριξαν το αίτημα της Ουκρανίας να μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους που της προσφέρει η Δύση, κατά θέσεων εντός της ρωσικής επικράτειας. Ανάμεσά τους η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, Κάισα Όλονγκρεν, η οποία τόνισε ότι «είναι πολύ σαφές πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας» και ο Εσθονός ομόλογός της, Χάννο Πέβκουρ, ο οποίος επισήμανε πως «δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό η Ρωσία να επιτίθεται βαθιά στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη».

Εξάλλου, και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ισχυρίστηκε χτες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΕΕ, πως «έφτασε η ώρα» για τους συμμάχους του Κιέβου να προσφέρουν στις ουκρανικές δυνάμεις το ξεκάθαρο δικαίωμα να χτυπήσουν εντός της ρωσικής επικράτειας, εκφράζοντας, ωστόσο, την άποψη πως η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος «δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του μέρος της σύγκρουσης».




Πάντως, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για το ζήτημα της αποστολής εκπαιδευτών στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα, αλλά δεν υπήρξε μια κοινή θέση.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This