Πάρθηκε η απόφαση, καθώς βρέθηκε η λύση για να δοθεί το χρίσμα μετά από μέρες διαβουλεύσεων! Τα κόμματα του νεοσύστατου δεξιού συνασπισμού της Ολλανδίας ανέθεσαν στον Ντικ Σχοφ, ανώτατο κρατικό λειτουργό και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Ο 67χρονος Σχοφ ήταν μέχρι πρότινος ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και μετανάστευσης της Ολλανδίας. Ο Σχοφ θα διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε στην πρωθυπουργία, εφόσον καταφέρει οριστικά να σχηματίσει κυβέρνηση, τα μισά μέλη της οποίας θα είναι πολιτικοί και τα άλλα μισά τεχνοκράτες, όπως έχουν συμφωνήσει τα κόμματα.
«Με την σύσταση και τη στήριξη των ηγετών του κοινοβουλευτικού συνασπισμού ο Ντικ Σχοφ είναι διαθέσιμος ως μελλοντικός πρωθυπουργός» είπε ο Ρίτσαρντ φαν Ζβολ, συντονιστής των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο νικητής των εκλογών και ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, επειδή ένας από τους εταίρους του στον συνασπισμό απείλησε να χαλάσει την συμφωνία. Τα τέσσερα κόμματα, το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το αγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC, παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου το γενικό πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Σκοπεύουν να εφαρμόσουν «την αυστηρότερη πολιτική» που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ολλανδία σε ό,τι αφορά την χορήγηση ασύλου.
Ο Βίλντερς δήλωσε «ευτυχής και υπερήφανος» για την εντολή ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στον Σχοφ. «Έχει την σωστή εμπειρία στα σωστά θέματα. Και είναι υπερκομματικός. Είναι ένα ανεξάρτητο πρόσωπο που δεν είναι μέλος σε κανένα πολιτικό κόμμα», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση NOS. Ο Σχοφ ήταν μέλος του Εργατικού κόμματος PvdA, αλλά δεν έχει κανένα πολιτικό αξίωμα σε κανένα κόμμα. Σύμφωνα με τη NOS, στόχος είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στις αρχές Ιουλίου.
Former spy chief to become Dutch prime minister https://t.co/Y2DOLyapiF
— Financial Times (@FT) May 28, 2024