Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, βρέθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε από το Jacques Delors Centre στο Hertie School of Governance με θέμα: «Προς τη διεύρυνση: Χαρτογραφώντας προκλήσεις και μεταρρυθμιστικές οδούς».
Εκεί ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Deutsche Welle για τις σχέσεις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας και φυσικά για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει φυλακισμένος.
Η απάντησή του με θράσος ήταν: «Εξαιρετικές! Οι σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας ήταν πάντα άψογες. Οι δύο λαοί συνυπήρχαν ειρηνικά στην περιοχή για αιώνες. Η μητέρα μου είναι από τη Χειμάρρα. Μπορούμε μάλιστα να μιλήσουμε ελληνικά και τώρα, αλλά μάλλον μόνο εμείς οι δύο και μπορεί ορισμένοι άλλοι εδώ να μας καταλάβουν»!
Μάλιστα για να αποδείξει την… αγάπη του στη χώρα μας μετά το τέλος της εκδήλωσης μίλησε σε άπταιστα ελληνικά.
Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη ανέφερε: «Η πιο σημαντική πτυχή από όλες είναι ότι μια ειδική περίπτωση (η υπόθεση Μπελέρη) δεν μπορεί να μπλοκάρει τη σχέση μεταξύ δύο σημαντικών χωρών, δύο σημαντικών κοινωνιών, δύο σημαντικών λαών. Ο λόγος για τον οποίο ένα συγκεκριμένο πρόσωπο συνελήφθη πριν από ένα χρόνο ήταν η εξαγορά ψήφων. Δεν το λέμε εμείς, αλλά υπάρχει μια δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα από αυτή τη δικαστική διαδικασία. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να αφήνει τα χέρια της μακριά από κάθε δικαστική διαδικασία».
Επανέλαβε ότι η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας είναι καθαρά ζήτημα του αλβανικού συστήματος δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργεί για την προστασία των πολιτών και μάλιστα βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Ενώ τόνισε πως έτσι η πολιτική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει και ότι αυτή είναι από την πρώτη μέρα η θέση της αλβανικής κυβέρνησης: «καμία παρέμβαση» στη δικαιοσύνη!
Μάλιστα ευχήθηκε στους Έλληνες υποψηφίους για τις ευρωεκλογές: «Καλή επιτυχία για τις ευρωεκλογές, καλή επιτυχία στη Νέα Δημοκρατία και τους υποψηφίους της. Ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα»!
Πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τα βέλη του σε χώρες -που δεν κατονόμασε αλλά εννοούνται!- που προσπαθούν να αναγάγουν «διμερή» ή «ιστορικά» ζητήματα σε ευρωπαϊκά, μπλοκάροντας τον δρόμο υποψήφιων προς ένταξη χωρών, δηλαδή την πορεία της Αλβανίας στην πορεία της προς την ΕΕ.