Τα 22 μέλη του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή

Θέλοντας να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αμερικανική παραγωγή

Must Read

Εξελίξεις για τον «μαύρο χρυσό». Τα 22 μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις περικοπές στην παραγωγή. Και αυτό ώστε να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στην χλιαρή παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+ «θα παρατείνει το επίπεδο παραγωγής του αργού πετρελαίου των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους» από 1η Ιανουαρίου 2025 έως 31 Δεκεμβρίου 2025, γνωστοποιεί ο ΟΠΕΚ+, έπειτα από υβριδική συνεδρίαση. Οι 22 υπουργοί του ΟΠΕΚ με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί τους με επικεφαλής την Μόσχα συνήλθαν άλλοι εκ του σύνεγγυς από το Ριάντ, άλλοι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι περικοπές στην παραγωγή στο επίπεδο της συμμαχίας ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αν σε αυτές προστεθούν οι εθελούσιες επιπλέον περικοπές ορισμένων κρατών μελών, ο ΟΠΕΚ+ κρατά κάτω από την επιφάνεια της γης περί τα έξι εκατομμύρια βαρέλια!

Η στρατηγική ξεκίνησε το 2022, για να αντιμετωπιστεί η πτώση των τιμών και στόχος είναι η μείωση της προσφοράς για να τονωθούν οι τιμές. Σύμφωνα με τον Mukesh Sahdev, αναλυτή της Rystad Energy, ο ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζει μία σοβαρή πρόκληση: «Ο αριθμός των βαρελιών που βγαίνει στην πραγματικότητα στην αγορά είναι πιθανώς αυξημένος σε σχέση με τα καταγραφόμενα». Γεγονός που απειλεί με εκτροχιασμό την στρατηγική του καρτέλ. Το Ιράκ και το Καζακστάν ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία κατέγραψε υπερβάλλουσα παραγωγή τον Απρίλιο.

*Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (αγγλικά: Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, μεταγραμματισμός: ΟΠΕΚ) είναι ένας διεθνής οικονομικός οργανισμός. Δημιουργήθηκε στην Βαγδάτη του Ιράκ το 1960 από τις ακόλουθες χώρες μέλη: Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα. Πρωτοστάτες της δημιουργίας αυτού ήταν ο τότε Σάχης της Περσίας και ο τότε Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This