Ενώ εντείνεται ο σκληρός ανταγωνισμός για την κατάκτηση – εξερεύνηση του Διαστήματος, χθες τα ξημερώματα έγινε γνωστό πως η Κίνα πέτυχε μια σπουδαία επιτυχία στην ιδιότυπη αυτή κούρσα, καθώς σκάφος-ανιχνευτής της που εκτοξεύτηκε από τη Γη στις αρχές Μαΐου προσσεληνώθηκε με επιτυχία στη λεγόμενη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού με σκοπό να συλλέξει δείγματα από το υπέδαφός του.
Το σκάφος ανιχνευτής «Chang’e-6», που απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ, στην τροπική νήσο Χαϊνάν (νότια), προσσεληνώθηκε στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου – Αϊτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετικό τηλεγράφημα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο την Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος.
China’s Chang’e-6 probe successfully touched down in the South Pole-Aitken (SPA) Basin on the far side of the moon on Sunday morning, and will collect samples from this rarely explored terrain for the first time in human history, the CNSA announced. #SpaceChina
After the… pic.twitter.com/36GK1JgCEi
— People’s Daily, China (@PDChina) June 3, 2024
Η αποστολή, διάρκειας 53 ημερών, που άρχισε την 3η Μαΐου, αναμένεται να επιτρέψει, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, δηλαδή από την περιοχή του δορυφόρου της Γης η οποία σπανίως εξερευνάται.
Ο ανιχνευτής, όπως επισημαίνουν οι Κινέζοι, θα προσπαθήσει να συλλέξει σεληνιακό υλικό και να διεξαγάγει πειράματα στη ζώνη προσσελήνωσης. Ως εκ τούτου, το σκάφος θα χρησιμοποιήσει τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα κάτω από την επιφάνεια, καθώς και ρομποτικό χέρι για να τα συλλέξει στη συνέχεια. Βάσει προγραμματισμού, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, ενώ ακολούθως το «Chang’e-6» θα προσπαθήσει να αναχωρήσει από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με στόχο την επιστροφή του στη Γη.
Η δεύτερη προσπάθεια
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Πεκίνο επιχειρεί μια τέτοια φιλόδοξη αποστολή. Και το 2019 είχε στείλει διαστημικό όχημα στη -μυστηριώδη επιστημονικά- σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που πάντως δεν προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες σε αυτήν δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή στον πλανήτη μας.
Μπορεί έτσι λοιπόν να συλλέξει δείγματα που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί το πώς σχηματίστηκε η Σελήνη. «Τα δείγματα που συλλέγει το “Chang’e-6” θα έχουν γεωλογική ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών» εξήγησε ο Γκε Πινγκ, υποδιευθυντής του κινεζικού κέντρου εξερεύνησης της Σελήνης και διαστημικής μηχανικής.
Η Κίνα έχει μεγεθύνει κατά πολύ το διαστημικό της πρόγραμμα επί προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ. Εχει ήδη καταγράψει αρκετές επιτυχίες, με πιθανόν θεαματικότερη την κατασκευή του διαστημικού σταθμού «Tiangong» (Επουράνιο Παλάτι), όπου τον Απρίλιο εστάλη νέα ομάδα τριών αστροναυτών.
Η Κίνα -που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να στείλει άνθρωπο στο Διάστημα με δικά της μέσα- μπόρεσε επίσης να στείλει στην επιφάνεια του Αρη διαστημικό όχημα (μικρό αυτοκινούμενο rover), ενώ το Πεκίνο έχει στόχο να αναπτύξει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030 και να κατασκευάσει βάση πάνω στον πλανήτη.