Και η Κύπρος στο στόχαστρο της Ρωσίας για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream!

Την κατηγορεί για «συγκάλυψη» της δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου, μέσω παραβιάσεων της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνθήκης

Must Read

Στο ζήτημα της καταστροφής των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream επιστρέφει εξ νέου η Ρωσία, με τη Γενική Εισαγγελία της χώρας να ζητάει, πλέον, εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, καθώς και την Κύπρο!

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ουσιαστικά κατηγορεί τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο για «συγκάλυψη» της δολιοφθοράς στους αγωγούς, μέσω παραβιάσεων της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνθήκης, υποστηρίζοντας πως δεν ερεύνησαν, ως όφειλαν, τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Όσον αφορά  δε στη Γερμανία, της χρεώνει το ότι δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις συνεργασίας που είχε με τη Μόσχα.

«Σε πείσμα των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων, οι ενδιαφερόμενες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου και της Γαλλίας δεν έχουν ερευνήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης και παροχής άλλης βοήθειας για τη διάπραξη αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών. Οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποφεύγουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις να συνεργαστούν με τη Ρωσία», ανέφερε συγκεκριμένα η ρωσική Εισαγγελία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι εν λόγω χώρες ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη Διεθνή Σύμβαση του 1997 για την Καταστολή των Τρομοκρατικών Βομβαρδισμών και στη Διεθνή Σύμβαση του 1999 για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. «Από αυτή την άποψη, είναι υποχρεωμένοι να λάβουν μέτρα για τη διερεύνηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, καθώς και να παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια στη διερεύνηση τέτοιων παράνομων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία», τονίζεται.

Τα πρόσθετα αιτήματα «εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων αρχών αυτών των κρατών στην ανάγκη λήψης μέτρων για την εκπλήρωση των διεθνών τους υποχρεώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και τη χρηματοδότησή της, για τη διοργάνωση ερευνών σχετικά με παράνομες δραστηριότητες και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Οι έρευνες που έφεραν στο στόχαστρο της Μόσχας την Κύπρο

Στις 3 Απριλίου η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι η εποπτική υπηρεσία εξετάζει τις καταγγελίες των βουλευτών Andrey Krasov, Nikolay Kharitonov και Yana Lantratova, αλλά και των «δημοσίων προσώπων» Alexander Dugin και Andrey Derkach, σχετικά με τη διερεύνηση της ύποπτης συμμετοχής προσώπων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό στην οργάνωση και στη χρηματοδότηση μιας σειράς τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και τη δολιοφθορά στους φυσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Μετά από μελέτη των στοιχείων και των καταγγελιών, η ρωσική εισαγγελία απέστειλε τα σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής γενικής εισαγγελίας, Αντρέι Ιβάνοφ, τα αιτήματα για εξηγήσεις αφορούν στην ελλιπή έρευνα και στη μη συνεργασία σχετικά με τις «τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της αφορούν στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1, Nord Stream 2».

Θυμίζουμε πως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι πριν ξεσπάσει η ρωσο-ουκρανική σύρραξη, τροφοδοτούσαν με άφθονη ρωσική ενέργεια την Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, καταστράφηκαν από διαδοχικές εκρήξεις, τις οποίες οι Ρώσοι χαρακτήρισαν «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This