Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI – Συναγερμός στην Αθήνα – Στον αέρα χιλιάδες υπάλληλοι και τουρίστες

Χάνονται έως 100.000 αφίξεις

Must Read

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που έχουν έλθει στην χώρα μας μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία FTI, που τη Δευτέρα (03/06) κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.




 

Ο Πρόδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρης Μαρίνης, μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι η απώλειες για τους έλληνες επιχειρηματίες προβλέπονται να είναι μικρές. «Eίναι ένα άσχημο γεγονός. Από την άλλη, είμαστε τυχεροί που έγινε στην αρχή της σεζόν, οπότε θεωρώ ότι θα προλάβουν όλοι οι επιχειρηματίες που συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο γραφείο, να κερδίσουν το χαμένο έδαφος» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρίνης, η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα, οι τέσσερις δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδος. «Το καλό είναι ότι είχαν προλάβει και είχαν πληρωθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις από πέρσι και έχουν δοθεί και κάποιες προκαταβολές για φέτος, οπότε φαίνεται ότι η οικονομική ζημιά είναι μικρή προς το παρόν» σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος αυτός θα ταξιδέψει μέσω άλλων μεγάλων πρακτορείων της Ευρώπης» εκτίμησε ο κ. Μαρίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι επειδή η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κορυφαίος στην παγκόσμια αγορά, ακόμα κι αν δεν έρθουν όσοι το είχαν προγραμματίσει, θα έρθουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ούτως η άλλως είχαν ζητήσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και δεν έβρισκαν κατάλυμα.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο FTI είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οργανωτής ταξιδιών στον κόσμο και η πτώχευση του θα προκαλέσει προβλήματα σε πολλά ταξίδια, καθώς η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει ότι από σήμερα Τρίτη (04/06) ήδη ταξίδια που ήταν προγραμματισμένα θα ακυρωθούν ή θα εκτελεστούν εν μέρει.




 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει.




 

Οι εμπλεκόμενοι φορείς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές των ατόμων αυτών από την ανακοίνωση πτώχευσης του διεθνούς οργανωτή ταξιδιών.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, κατά την ίδια πηγή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών από τον διεθνή οργανωτή ταξιδιών.




 

Ωστόσο, αναφέρεται ότι υπάρχουν και περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Ο διεθνής οργανωτής ταξιδιών FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει χάρη σε 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit.

Από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.

Σε πλήρη εγρήγορση το υπουργείο Τουρισμού

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator. Ηδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

 

Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This