Η Γαλλία σε τροχιά μνημονιακού ελέγχου

Η χαμένη οικονομική αξιοπιστία του Μακρόν - Ο S&P αξιολόγησε αρνητικά την ανεξέλεγκτη διολίσθηση του περσινού ελλείμματος, στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού στόχου του 4,9%

Must Read

Κανείς δεν ξεφεύγει από τη θηλιά των οίκων αξιολόγησης. Μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ήρθε και η σειρά της Γαλλίας την Παρασκευή. Ο οίκος Standard and Poor’s Global Ratings μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, από ΑΑ σε ΑΑ-, η οποία παραμένει παρά ταύτα η τρίτη καλύτερη δυνατή αξιολόγηση, με την υψηλότερη να είναι το ΑΑΑ.

Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έχει θέσει τη γαλλική οικονομία σε αρνητική παρακολούθηση από τα τέλη του 2022, και δεν είναι ο μόνος. Αυτό είναι τo αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης διολίσθησης του γαλλικού ελλείμματος το 2023, στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού στόχου του 4,9% που είχε θέσει η κυβέρνηση Μακρόν.

Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που η S&P υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Γαλλίας και ίσως να ακολουθήσουν κι άλλα δράματα για τους Γάλλους, καθώς για την υποβάθμιση ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε «μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα την περίοδο 2023-2027», τα οποία θα συνεχίσουν να αυξάνουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Standard and Poor’s εξηγεί πως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, το γαλλικό χρέος θα αυξηθεί από περίπου 109% του ΑΕΠ το 2023, σε 112% το 2027.

Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται κίνδυνος χρεοκοπίας της Γαλλίας, διότι στα μάτια των επενδυτών το γαλλικό χρέος είναι ισοδύναμο με αυτό των Ιταλών. Αλλά αν δεν γίνει μια προσπάθεια από το κυβερνητικό επιτελείο του Μακρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού, πριν από το 2027, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με τη διολίσθηση του ελλείμματος, την εκτίναξη του χρέους και την υποτονική ανάπτυξη, η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι καθόλου ρόδινη. Οπότε είναι αναπόφευκτη μια αυστηρότερη πολιτική λιτότητας για τους Γάλλους πολίτες, παρόλο που στο άκουσμα της υποβάθμισης ο Μπρούνο Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε το εξής επικό πως «έσωσε τη γαλλική οικονομία», της οποίας τα σπασμένα πληρώνουν πάντα οι ίδιοι!

Ωστόσο, η υποβάθμιση του γαλλικού χρέους έχει προσθέσει λίγη περισσότερη κατήφεια στην εικόνα της χώρας. Επανέφερε την απειλή που ανησυχεί εδώ και καιρό τους πολίτες: την αύξηση των φόρων μεσοπρόθεσμα, με άμεση συνέπεια το μηνιαίο εισόδημα σε λίγο να μη φθάνει ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά βαλάντια.

Είναι τέτοια η οικονομική κατάσταση του μέσου Γάλλου, που αίσθηση προκάλεσαν τη Δευτέρα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες άνθρωποι από τις νότιες περιοχές της χώρας, όπως είναι για παράδειγμα η Μασσαλία, ναυλώνουν λεωφορεία για να πάνε να κάνουν τα ψώνια της καθημερινότητας στην Ισπανία, ώστε να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ορισμένα προϊόντα στην πατρίδα τους, εξαιτίας της ακρίβειας!

Σύγκριση τιμών

Για παράδειγμα, στην Ισπανία τα 500 γραμμάρια ψωμί του τοστ,κοστίζουν 1,59 ευρώ. Στη Γαλλία τα 200 γραμμάρια 2,20 ευρώ.

Έξι κιλά κρέας στην Ισπανία φέρεται ότι κοστίζουν 34 ευρώ, μια εξοικονόμηση σχεδόν 40% σε σύγκριση με τις γαλλικές τιμές.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στην Ισπανία οι τιμές είναι 20% με 30% φθηνότερες κατά μέσο όρο, ανάλογα με το προϊόν. Οι εβδομαδιαίες «εκδρομές» στη χώρα της Ιβηρικής είναι τόσο επιτυχημένες τα τελευταία δύο χρόνια, που η Azur Evasion, μια εταιρία με έδρα τη Μασσαλία, αναγκάστηκε να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των λεωφορείων της για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στην ανατολική Γαλλία, με πολλούς Γάλλους να διασχίζουν τα γαλλογερμανικά σύνορα για να ψωνίσουν πιο φθηνά σε γερμανικά καταστήματα.

Το αντίστροφο κάνουν οι Βέλγοι, που βρίσκουν πιο φθηνή τη Γαλλία, σε σχέση με τις τιμές στη χώρα τους.

Η χαμένη οικονομική αξιοπιστία του Μακρόν

Πιο ενοχλητικό για τον Γάλλο πρόεδρο και τον υπουργό Oικονομικών του είναι πως ο oίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s Global Ratings δεν πιστεύει πλέον στην υπόσχεση για μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του, με αποτέλεσμα να πλήττεται η οικονομική αξιοπιστία της χώρας, εν όψει και των αδιάφορων ευρωεκλογών στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της S&P, το έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3,5% έως το 2027.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This