Ισπανία: «Χτυπούν» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά

Must Read

Η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, θα εμφανιστεί στις 5 Ιουλίου ενώπιον του ανακριτή της Μαδρίτης που έχει αναλάβει την έρευνα σε βάρος της για διαφθορά, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της πρωτεύουσας.

Σε μία σύντομη ανακοίνωση, το δικαστήριο διευκρινίζει ότι η Μπεγκόνια Γκόμεθ καλείται «ως ύποπτη» σε σχέση με «φερόμενα ως εγκλήματα διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα και αθέμιτης άσκησης επιρροής».

Η δεξιά αντιπολίτευση χειροκρότησε την ανακοίνωση. «Στην Ισπανία αξίζει ένας αξιοπρεπής πρόεδρος (της κυβέρνησης) και δεν είναι η περίπτωση του Σάντσεθ», τόνισε η Γενική Γραμματέας του συντηρητικού δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), Κούκα Γκαμάρα.

Η ανακοίνωση του δικαστηρίου ακολουθεί την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, την 29η Μαΐου, να απορρίψει αίτημα της εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει να μπει στο αρχείο η έρευνα εναντίον της συζύγου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού. Κάνοντας λόγο για στοιχεία που είναι «επαρκή» για να δικαιολογήσουν την συνέχεια των ερευνών.

«Υπάρχουν ενδείξεις που αφορούν την φερόμενη διάπραξη αδικήματος, οι οποίες είναι «επαρκείς» για να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα», είχε αποφανθεί δικαστήριο της Μαδρίτης εκτιμώντας ότι οι ενδείξεις αυτές είναι «περισσότερο από απλές υποψίες». Η κλήση της Γκόμεθ για ανάκριση ήταν έκτοτε, αναπόφευκτη.

Η δικαιοσύνη αρνήθηκε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι έκθεση της Πολιτοφυλακής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. Απέρριψε έτσι την θέση της εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει στις 25 Απριλίου «να ακυρωθεί» η διαδικασία και «η υπόθεση να μπει στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια».

Η απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης συνιστά πολιτικό πλήγμα για τον Σάντσεθ, η ομάδα του οποίου κατηγορείται από την δεξιά αντιπολίτευση για διαφθορά. Η έρευνα άρχισε στις 16 Απριλίου έπειτα από μήνυση μιας συλλογικότητας, που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, εναντίον της Γκόμεθ. Η συλλογικότητα παραδεχόταν στη μήνυσή της ότι αυτή βασίζεται αποκλειστικά σε δημοσιογραφικά άρθρα. Αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στην Γκόμεθ κι έναν επιχειρηματία, που φέρεται να έχει επωφεληθεί από συμβόλαια με το δημόσιο.

Ο Σάντσεθ είχε καταγγείλει στα τέλη Απριλίου μία «στρατηγική παρενόχλησης και κατεδάφισης» που προέρχεται από ΜΜΕ, τα οποία χαρακτηρίζονται έντονα από δεξιές και ακροδεξιές απόψεις και υποστηρίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από την συντηρητική αντιπολίτευση. Με την ανακοίνωση της έναρξης της προκαταρκτικής έρευνας, είχε προκαλέσει έκπληξη, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και είχε αναστείλει για 5 ημέρες τις δραστηριότητές του. Αποφάσισε τελικά να παραμείνει στην εξουσία. Για την αντιπολίτευση, αυτό το μπρέικ δεν ήταν παρά μία κανονική… σκηνοθεσία, για να στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης και ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε πρόθεση να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This