Η Σλοβενία είναι η 147η χώρα-μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης. Επιπλέον, έγινε και η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το αναγνώρισε.
Το κοινοβούλιο, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, ενέκρινε την κίνηση αυτή με πλειοψηφία την Τρίτη (04/06), απορρίπτοντας το αίτημα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα επί του θέματος.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συντονισμού της πίεσης προς το Ισραήλ για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.
Την 28η Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.
Εκ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Η Μάλτα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο σύντομα.
Η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν πει ότι εξετάζουν επίσης την αναγνώριση, όμως η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα. Η Γερμανία συμφωνεί με τις ΗΠΑ, τον πιστότερο σύμμαχο του Ισραήλ, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση κι επιμένοντας ότι μια λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω του διαλόγου.
Την προηγούμενη Τρίτη, το κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Διαβάστε ακόμα:
- Οι Χούθι ονόμασαν βαλλιστικό πύραυλο «Παλαιστίνη» και τον εκτόξευσαν εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ισραήλ
- Ντυμένοι με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας εμφανίστηκαν Γάλλοι βουλευτές
- ΟΗΕ : Μονόδρομος για την ειρήνη, η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους απ’ όλες τις χώρες
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ
Αναγνωρίζουν κράτος, το οποίο δεν έχει σαφή σύνορα, ούτε συγκεκριμένη κυβέρνηση; Η Κύπρος το αναγνωρίζει, γράφετε. Οι Παλαιστίνιοι πόσες διαμαρτυρίες έχουν κάνει για την 50χρονη κατοχή τής μισής Κύπρου από τούς Τούρκους;