Φρένο στον Μακρόν για «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία – Ελληνικά Mirage στον γαλλικό συνασπισμό των «προθύμων»

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά αυθαίρετα εξ ονόματος όλων των Ευρωπαίων, επιδιώκοντας γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία

Must Read

Κάθε ώρα που περνάει η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμακώνονται επικίνδυνα. Οι δηλώσεις και οι κινήσεις του προέδρου της Γαλλίας, που με τρόπο απολύτως αυθαίρετο μιλάει εξ ονόματος όλων των Ευρωπαίων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας ευρύτερης σύρραξης που, όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζεται.

Σε μια προσπάθεια να αποκρύψει το ηχηρό χαστούκι που θα του ρίξουν οι Γάλλοι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπως επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ψηφίζοντας τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς Τζόρνταν Μπαρντελά -εκεί κατάντησε η Γαλλία, ελλείψει πολιτικών και πολιτικού οράματος-, ο Μακρόν σφετερίζεται το αξίωμά του εργαλειοποιώντας έναν τραγικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης για ξεκάθαρα πολιτικούς σκοπούς, που μοιραία θα σύρει όλη την Ευρώπη σε μια παγκόσμια σύγκρουση με πυρηνικά.

Όσοι είχαν το κουράγιο να παρακολουθήσουν ακόμη μία τηλεοπτική του συνέντευξη, το βράδυ της Πέμπτης, στη γαλλική τηλεόραση, τον άκουσαν να λέει πως «οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν τους γαλλικούς πυραύλους για να χτυπήσουν τη ρωσική επικράτεια», μια ενέργεια που θα έχει ως συνέπεια ρωσικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκούς στόχους.

Φρένο στην παλαβή ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν για την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία φαίνεται πως έβαλε για την ώρα το γεγονός πως δεν τον υποστηρίζει κανείς, παρά μόνο η Λιθουανία.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε την… πάπια και το σοβαρό θέμα ξεκαθάρισε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί (Υπουργός Άμυνας). «Η Γαλλία δεν θα στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία» διευκρίνισε ο Λεκορνί.

Σεμπαστιέν Λεκορνύ

Ταξιαρχία

«Επανήλθαμε στο ζήτημα της δημιουργίας μιας ταξιαρχίας: 4.500 στρατιώτες είναι πολλοί. Αυτό απαιτεί εκπαίδευση, καθώς και μηχανοκίνητες δυνατότητες, πυροβολικού και αναγνώρισης. Για πρώτη φορά πρόκειται να παράσχουμε μια τέτοια συνεχή υποστήριξη. Αυτοί οι 4.500 Ουκρανοί στρατιώτες της ταξιαρχίας θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν πλήρως από τον γαλλικό στρατό, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και θα εκπαιδευτούν στη Γαλλία» δήλωσε.

Είναι ξεκάθαρο πως, εν αντιθέσει με αυτά που ισχυρίζεται, ο Εμανουέλ Μακρόν προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Για εκείνον μόνο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη, παρότι η νεολαία της χώρας του έχει εξοντωθεί στο πολεμικό μέτωπο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στη Γαλλία, όπου ήταν τιμώμενο πρόσωπο στους εορτασμούς των 80 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία, μίλησε ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, όπου χαιρετίστηκε σαν ήρωας. Στην ομιλία του έκανε εξαιρετικά επικίνδυνες και ιστορικά αβάσιμες συγκρίσεις, όταν παρομοίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Χίτλερ και την εισβολή στην Ουκρανία με τη ναζιστική επιθετικότητα, ενώ κάλεσε σε μια D-DAY εναντίον της Ρωσίας, προσπαθώντας, όπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, να παρασύρει την Ευρώπη σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που θα βρίσκεται στο Παρίσι έως την Κυριακή. Ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του για τις καθυστερήσεις του Κογκρέσου σχετικά με την έγκριση του τελευταίου πακέτου βοήθειας και ανακοίνωσε νέα βοήθεια, ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανοικοδόμηση

Αργότερα, ο Ζελένσκι συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρά την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τη Γαλλία, που της κόστισε την υποβάθμιση της οικονομίας της από την S&P, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι πως σκοπεύει να συνεχίσει τη μαζική οικονομική στήριξη του Κιέβου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Παρίσι πρόκειται να καταβάλει 650.000.000 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των υποδομών που κατέστρεψε ο ρωσικός στρατός. Η συμφωνία φέρεται ότι οριστικοποιήθηκε στις επαφές των δύο προέδρων. Πληροφορίες αναφέρουν πως 400.000.000 ευρώ θα ληφθούν με τη μορφή δανείων, 50.000.000 ευρώ θα δοθούν από τη γαλλική υπηρεσία ανάπτυξης (AFD) και τα υπόλοιπα 200.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση των υποδομών, ιδίως των υποδομών μεταφορών και ενέργειας, που επλήγησαν σοβαρά από τα ρωσικά χτυπήματα.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταβληθεί δισεκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο, χωρίς ποτέ οι δυτικοί ηγέτες να ανησυχούν ή να ζητούν έλεγχο για το πού πάνε αυτά τα χρήματα. Παράλληλα φαίνονται απρόθυμοι να ενεργήσουν για να σταματήσουν τις αιματοχυσίες που ευνοούν τις αμυντικές βιομηχανίες των χωρών τους και κυρίως την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Όλο αυτό το σκηνικό προδικάζει την αυτοκτονία της Ευρώπης, τη σπρώχνει περισσότερο στην αγκαλιά των ΗΠΑ, όπως και τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, ενώ οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή άνευ προηγουμένου, εάν δεν είναι η εξαφάνισή τους από τον χάρτη, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ευρείας κλίμακας.

Ελληνικά Mirage 2000-5 στον γαλλικό συνασπισμό των «προθύμων»

Παρόλο που είπε πως δεν θέλει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, σχεδιάζει να προμηθεύσει με αεροσκάφη Mirage 2000-5 την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς φυσικά να πάρει έγκριση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που την έχει καταργήσει.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι με την απόφασή του «παρέχει απόλυτη υποστήριξη στο Κίεβο κι ότι είναι έτοιμος για την άμεση εμπλοκή της Γαλλίας στην ουκρανική σύγκρουση».

Οι γαλλικές Αρχές αρνούνται να προσδιορίσουν τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που θα διατεθούν στο Κίεβο. Ο Μακρόν, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί «ένας συνασπισμός με άλλους εταίρους», με σκοπό την παραχώρηση αυτών των πολεμικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν Mirage 2000-5, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation. Όπως έγινε γνωστό, οι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Γαλλία, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, που συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων έχει ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία, αλλά σε Αlpha jets.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των χωρών που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον συνασπισμό «των προθύμων του Μακρόν», φωτογράφισε ωστόσο την Ελλάδα.

«Μπορείτε να δείτε ποιες χώρες μπορούν να εξοπλιστούν με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, οπότε αυτό σας δίνει μια ιδέα για το τι είναι δυνατόν» είπε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This