Ο μεγιστάνας των ορυχείων Μπένι Στάινμετζ έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία αντιμετωπίζοντας αρνητικά πρωτοσέλιδα, ξεγελώντας πρώην επιχειρηματικούς εταίρους και παλεύοντας με πολλαπλές έρευνες και μηνύσεις.
Ο Στάινμετζ έχει συλληφθεί σε τρεις χώρες – πιο πρόσφατα στην Κύπρο, όπου πέρασε σχεδόν ένα μήνα στη φυλακή πολεμώντας την έκδοσή του.
Τα σημαντικότερα νομικά του προβλήματα, ωστόσο, ήταν στην Ελβετία. Το 2021, ένα ποινικό δικαστήριο της Γενεύης διαπίστωσε ότι ο Στάινμετζ και οι συνεργάτες του πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια στη σύζυγο του προέδρου της Γουινέας για να αποκτήσουν τα δικαιώματα εξόρυξης σε πολύτιμα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος – τα μισά από τα οποία η εταιρεία του Στάινμετζ πούλησε γρήγορα για δισεκατομμύρια κέρδη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του occrp.org., εταιρείες που συνδέονται με την Global Special Opportunities Ltd. (GSOL), εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες, και τον ιδρυτή της Σάμπυ Μιωνή, σύναψαν πολλές συμφωνίες που προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία του Στάινμετζ και τον βοήθησαν να αντισταθεί στις κατηγορίες δωροδοκίας.
Βάσει συμφωνίας μεταξύ του Στάινμετζ και του δυτικοαφρικανικού έθνους της Γουινέας, η Γουινέα έπαυσε να εμπλέκεται σε ελβετική δίωξη κατά του Στάινμετζ για δωροδοκία.
Η δικαστική αξίωση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Στάινμετζ κατά του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος – τον οποίο ο Στάινμετζ κατηγόρησε ως την αιτία των δεινών του – χρηματοδοτήθηκε από τον Μιωνή.
Ο Μιωνής συνεργάστηκε με offshore εταιρείες για να αγοράσει έναν ουρανοξύστη στο Magnificent Mile του Σικάγο, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εκπρόσωποι του Στάινμετζ ήταν το κλειδί για την οργάνωση της αγοράς και κατέληξε να κατέχει ένα μικρό μερίδιο.
Ο Στάινμετζ είπε, μέσω του δικηγόρου του, ότι «δεν έχει κανέναν έλεγχο στην GSOL» και ότι «ούτε η GSOL ούτε οι θυγατρικές της είναι πράκτορες ή υποψήφιοι» γι’ αυτόν.
Παράλληλα οι δικηγόροι του Μιωνή δήλωσαν ότι «δεν βοήθησε να «θωρακίσει» τον κ. Steinmetz ή «να δώσει τις μάχες του σε κανένα σημείο» και ότι οι επενδυτικές αποφάσεις βασίστηκαν καθαρά στα εμπορικά τους πλεονεκτήματα. Η GSOL είπε επίσης ότι «δεν εκπροσωπεί και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα» του Στάινμετζ .
Αναδημοσίευση: occrp.org