Ο κύβος ερρίφθη: Το Ιράν εξοπλίζει το PKK κατά της Τουρκίας!

Must Read

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ραϊσί, ο οποίος «χρεώνεται» πλέον ανεπίσημα μεν, ανοιχτά δε, σε Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) μπορεί να χρησιμοποίησε ιρανικά οπλικά συστήματα για να καταρρίψει τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως ανέφεραν τοπικές πηγές, υποδηλώνοντας την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Τεχεράνης και των Κούρδων μαχητών του PKK που έχει κηρύξει εκτός νόμου η Τουρκία.

Στις 27 Μαΐου, το PKK, το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984 για την επιδίωξη μεγαλύτερων δικαιωμάτων των Κούρδων, κυκλοφόρησε πλάνα που δείχνουν την κατάρριψη ενός τουρκικού οπλισμένου drone, τύπου Aksungur.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει έναν παρόμοιο ισχυρισμό που διατυπώθηκε τον Μάρτιο, όταν το PKK υπέδειξε ότι είχε αποκτήσει τεχνολογία ικανή να στοχεύει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που ανέλυσαν το τελευταίο βίντεο του PKK, οι οποίοι μίλησαν στο Middle East Eye υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν ότι είναι πολύ πιθανό το τουρκικό drone να καταρρίφθηκε από τον ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος 358, γνωστό και ως drone «καμικάζι».

Δύο ειδικοί παρατήρησαν ότι το 358 είναι ένα σχετικά αργό πυρομαχικό, γι’ αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στα πλάνα λόγω της έλλειψης έντονου θερμικού αποτυπώματος.

 

“Πρόκειται για πύραυλο αεριωθούμενο. Πετά πολύ αργά και, επειδή δεν είναι πυραυλοκίνητος, αν αστοχήσει, προσπαθεί να γυρίσει και να χτυπήσει ξανά τον στόχο”, αποκάλυψε ειδικός.

«Παρέχεται από το Ιράν, συναρμολογείται στο Ιράκ»

Ιρακινή πηγή προσκείμενη στο PKK, με την οποία επικοινώνησε το πρακτορείο MEE, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν προμήθευσε το σύστημα 358 τμηματικά, το οποίο στη συνέχεια συναρμολόγησε το PKK.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Δύο εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι το PKK θα χρειαζόταν ένα σύστημα ραντάρ ή παρόμοια τεχνολογία για να χειριστεί τον συγκεκριμενο πύραυλο, δεδομένου ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν συχνά σε μεγάλα ύψη. Κατέληξαν μάλιστα στο εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι, εκτός από το Ιράν, η μόνη άλλη οντότητα που μπορεί να παρέχει τέτοιες πληροφορίες τοποθεσίας για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί από το Ιράν. Το PKK μπορεί να έχει δημιουργήσει μια τεχνική ομάδα για να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία”, δήλωσε ένας τρίτος εμπειρογνώμονας.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είπε σε τουρκική εφημερίδα ότι το Ιράν δεν ήταν συνεργάσιμο με την Άγκυρα στον αγώνα του ενάντια στο PKK, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρακολουθεί τις κινήσεις της οργάνωσης και να ενημερώσει την Τεχεράνη.

«Δυστυχώς, οι Ιρανοί φίλοι μας δεν αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες του PKK με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς», παραδέχτηκε ο Γκιουλέρ.

«Λέμε, “Κοίτα, αδερφέ, το PKK είναι εδώ, σε εκείνο το σπίτι, αυτή είναι η διεύθυνση όπου μένουν” και μετά από λίγο έρχεται η απάντηση, “Κύριε, ερευνήσαμε αυτήν τη διεύθυνση, δεν υπάρχει τέτοια διεύθυνση”.’ Αυτό βέβαια δεν είναι αποδεκτό».

Το Ιράν αρνείται ότι έκλεισε τα μάτια στις κινήσεις και τις δραστηριότητες του PKK. Τα όρη Καντίλ, μέρος των οποίων βρίσκεται στο εσωτερικό του Ιράν, χρησιμεύουν ως το κύριο προπύργιο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του PKK έχουν επιβιώσει από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές καταφεύγοντας στην ιρανική πλευρά.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα στο MEE, ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν ενισχύει ολοένα και περισσότερο τους δεσμούς του με το PKK εναντίον της Τουρκίας και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ.

«Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του Ιράκ και του PKK, μαζί με τις ιρακινές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι πέρα ​​από τις τακτικές δεσμεύσεις», είπε μια πηγή ασφαλείας, της προδοτικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν που συνεργάζεται με την Τουρκία.

 

Μια άλλη τουρκική πηγή, εξοικειωμένη με το θέμα, είπε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες κινήσεις του Ιράν και των συμμάχων του στο Ιράκ, υποπτευόμενη ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή ως απάντηση στις προσπάθειες προσέγγισης και συνεργασίας της Τουρκίας με το Ιράκ.

Εμείς πάντως είχαμε προβλέψει ότι ο περίεργος θάνατος του Ιρανού προέδρου Ραϊσί έπειτα από την ενέδρα που του έστησε ο Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει κλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας – Ιράν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This