Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάφο της Κύπρου – Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο «Πυρσός»

Για αρκετή ώρα υπήρχε έντονη φημολογία πως στη φωτιά είχαν χαθεί και ανθρώπινες ζωές

Must Read

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στην Επαρχία Πάφου στην Κύπρο, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε περιοχή ανατολικά της κοινότητας Γιόλου, μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας εξαπλωθεί αστραπιαία σε μεγάλη έκταση, υποβοηθούμενη κι από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

«Η νύχτα είναι δύσκολη, όμως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Η κατάσταση είναι καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά. Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο ίδιος πρόσθεσε ότι γραπτή μαρτυρία επιβεβαιώνει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωματερή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε πως η ευρύτερη περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά είναι πολύ ιδιόμορφη, απροσπέλαστη με δύσβατες εκτάσεις. Επιβεβαίωσε δε ότι κινδύνευσαν άνθρωποι, ειδικά στην κοινότητα Ψάθι, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού πρόκειται για οικιστική περιοχή μέσα σε δασογενή περιοχή, πυκνή άγρια βλάστηση. Άρα, προφανώς, ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες στην κοινότητα Ψάθι και πιθανότατα σε κάποιες κατοικίες -πολύ πιο λίγες- στην κοινότητα Πολέμι», πρόσθεσε.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι κυπριακές Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση επτά τουλάχιστον κοινοτήτων της Επαρχίας (Πολέμι, Ψάθι, Χούλου, Λεμόνα, Κούρτακας, κ.ά.), καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπήρξαν κάποιες εξοχικές κατοικίες που τυλίχθηκαν στις φλόγες στο χωριό Ψάθι. Ειδικότερα, τρία σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον άλλα έξι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κινδύνεψαν ακόμη και κάτοικοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις φλόγες.




Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιστρέφοντας εσπευσμένα από την Ιορδανία, όπου μετείχε σε διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μετέβη αμέσως στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Σύμφωνα με δήλωση του, το κυρίαρχο σενάριο είναι η πυρκαγιά να προκλήθηκε από σκυβαλότοπο (σκουπιδότοπος, χωματερή), ο οποίος λειτουργούσε παράνομα. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Μίλησα με κάποιους, που δυστυχώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», δήλωσε και σημείωσε ότι το πρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στην Κύπρο τα εναέρια μέσα που στέλνουν η Ελλάδα και η Ιορδανία.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα αρωγής που απέστειλε η Κύπρος μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας στη διάθεση της δύο Canadair CL-415, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.




Τα εν λόγω πυροσβεστικά αεροσκάφη, βρίσκονται στη Ρόδο και θα πετάξουν στην Κύπρο με το πρώτο φως της ημέρας. Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, ο οποίος, κατόπιν σχετικής παράκλησης του Κύπριου προέδρου, έδωσε εντολή για την αποστολή δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, τα οποία επίσης θα φτάσουν στη νησιωτική χώρα το πρωί.

«Η σπίθα έγινε λαίλαπα»

Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή μεταξύ των χωριών Δρυνιά, Ψάθι και Άγιος Δημητριανός, ανατολικά της Γιόλου, ωστόσο επεκτάθηκε αστραπιαία. «Η σπίθα έγινε λαίλαπα», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Πολεμίου, Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, του τηλεφώνησαν στη 13:00 για την εκδήλωση μιας μικρής πυρκαγιάς στο Ψάθι.

«Δυστυχώς η επέκτασή της ήταν αστραπιαία, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος πως υπήρξε «ελλιπής οργάνωση» στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ολιγωρία των αρχών κατήγγειλε και κάτοικος της κοινότητας Ψάθι, ο οποίος μίλησε στην κρατική τηλεόραση. «Επαναλαμβανόμενο λάθος παύει να είναι λάθος, αλλά ανικανότητα. Να παραιτηθείτε», είπε συγχυσμένος και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συντονισμός. «Δυστυχώς κινδύνεψαν οικογένειες, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό μέσο από αέρος. Κάηκαν σπίτια», ανέφερε επίσης και τόνισε ότι οι γονείς του δεν μπορούσαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

*πηγή φωτό: sigmalive.com




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This