Γαλλία: Κερδίζει έδαφος το σενάριο της συγκατοίκησης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο το κόμμα Εθνική Συσπείρωση εμφανίζεται με ισχυρό προβάδισμα

Must Read

Τρεις εβδομάδες. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να ανοίξουν ξανά οι κάλπες στη Γαλλία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Ως τότε αναμένεται να διεξαχθεί μια προεκλογική εκστρατεία σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, στην οποία διακυβεύεται μια πιθανή τέταρτη συγκυρία «συγκατοίκησης» στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αυτό, άλλωστε, είναι το σενάριο που περιγράφουν οι αρχικές προβλέψεις, μιας πρώτης δημοσκόπησης του ινστιτούτου Harris Interactive x Toluna, για την κρίσιμη αναμέτρηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση, υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά, εμφανίζεται με ισχυρό προβάδισμα και ποσοστό 34% έναντι 18,7% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2022.

Η Αριστερά, υπό τη μορφή του συνασπισμού ΝUPES, όπως παρουσιάστηκε στις εκλογές του 2022, φέρεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό 22% και το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν 19%. Αναλυτικότερα, το ακροδεξιό κόμμα φέρεται ότι αποκτά σχετική πλειοψηφία με 235 έως 265 έδρες, έναντι 89 που διαθέτει σήμερα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας. Η Ενωμένη Αριστερά θα είχε από 115 έως 145 έδρες, έναντι 149 πριν από δύο χρόνια. Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να καταρρεύσει, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα μειωθεί από 249 σε 125 έως 155 έδρες.

Στην τέταρτη θέση, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν το 9% των προθέσεων ψήφου ή 40 έως 55 έδρες (έναντι 11,3% το 2022 – 74 έδρες). Η Επανακατάκτηση, του εθνικιστή Ερίκ Ζεμούρ, θα συγκέντρωνε το 4% των προθέσεων ψήφου (έναντι 4,2% το 2022), ποσοστό που δεν επαρκεί για να κερδίσει έδρες.

Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να αναθεωρηθούν εξαιτίας των συμμαχιών που αναδύονται εν όψει των εκλογών, ωστόσο η τάση «δεν αναμένεται να ανατραπεί», σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Πυρετός διεργασιών

Πάντως, στα κόμματα οι διεργασίες για συνεργασίες άρχισαν και οι προσπάθειες προσέγγισης του Τζόρνταν Μπαρντελά με τους Ρεπουμπλικάνους φέρεται ότι αποδίδει καρπούς. Ο Ερίκ Τζιότι, αρχηγός του κόμματος της Δεξιάς, δεν αποκλείει τοπικές συμμαχίες με την Εθνική Συσπείρωση, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια. Μια ενέργεια που θα μπορούσε να σημάνει κάλλιστα τη διάλυση του δεξιού κόμματος, καθώς η κίνηση αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους βουλευτές του.

Αλλά και η Μαριόν Μαρεσάλ (Λεπέν), από το εθνικιστικό κόμμα Επανακατάκτηση, του Ερίκ Ζεμούρ, φαίνεται πως έχει έρθει πιο κοντά με την Εθνική Συσπείρωση. «Μου φαίνεται προφανές πως περισσότερο από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που ψήφισαν για τη λίστα μας, της Επανακατάκτησης, στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι μέρος αυτής της μεγάλης συσπείρωσης» δήλωσε η νεαρή πολιτικός, έπειτα απο συνάντηση που είχε με τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση, η Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επικράτηση, λέγοντας πως το κόμμα της έχει μια ιστορική ευκαιρία για να επαναφέρει τη Γαλλία σε τροχιά ανάκαμψης.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση-σοκ της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και οι δυνάμεις της Αριστεράς, μη έχοντας άλλη επιλογή μετά τη «χαμηλή πτήση» στις ευρωεκλογές, κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας σε συμμαχία, με την ονομασία «Λαϊκό Μέτωπο», το οποίο το απαρτίζουν: το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα των Οικολόγων, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν και το ΚΚΓ.

Το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Γαλλίας από την Εθνική Συσπείρωση έχει προκαλέσει σχεδόν κλίμα εμφυλίου στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις τα βράδια. Πολίτες, κυρίως νέοι αριστερών πεποιθήσεων, διαδηλώνουν κατά της Ακροδεξιάς και σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This