Νέες αποκαλύψεις για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς: Το Ισραήλ γνώριζε από καιρό ότι ετοίμαζαν κάτι «μεγάλο»

Must Read

Την ώρα που χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, με βασικό αίτημα την επιστροφή όλων των ομήρων της Χαμάς, οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ευθύνες για την αποτυχία αποτροπής της αιματηρής επίθεσης στο έδαφος του Ισραήλ από την ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου πληθαίνουν, φουντώνοντας την οργή των πολιτών κατά της ηγεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο το οποίο έφεραν στο φως ισραηλινά μέσα, το αρμόδιο τμήμα του στρατού για τη Λωρίδα της Γάζας είχε ενημερώσει πως επίκειται μεγάλης κλίμακας εισβολή από τη Χαμάς τρεις εβδομάδες πριν αυτή συμβεί. Όπως αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, το έγγραφο με τίτλο «Εκπαίδευση για επιδρομή από άκρη σε άκρη» συντάχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου από τη Unit 8200, τη μονάδα των IDF που είναι επιφορτισμένη με τις παρακολουθήσεις και την συγκέντρωση πληροφοριών από τη Γάζα και περιείχε λεπτομερείς πληροφορίες για την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Χαμάς, ενόψει των επιθέσεων αυτών. Σύμφωνα με το Kan, που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, η απόρρητη αυτή έκθεση τέθηκε υπόψη ανώτερων αξιωματούχων του τομέα των Πληροφοριών στη στρατιωτική διοίκηση του νοτίου Ισραήλ, αλλά, προφανώς, αγνοήθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στη 143 Μεραρχία της Τσαχάλ, γνωστή και ως Μεραρχία της Γάζας, παρουσίαζε με ακρίβεια το σχέδιο της Χαμάς, σημειώνοντας πως η εθνικιστική οργάνωση «στοχεύει να εξαπολύσει μια πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και κιμπούτς του Ισραήλ και να απαγάγει 200 με 250 άτομα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών». Πράγματι, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου απήχθησαν 251 πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων και σκοτώθηκαν περίπου 1.200, κυρίως ισραηλινοί. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τους 116 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, οι 41 είναι νεκροί.

Στο έγγραφο παρουσιάζονταν αναλυτικά μια σειρά από ασκήσεις που πραγματοποιούσαν οι επίλεκτες δυνάμεις της Χαμάς, αλλά και ο σχεδιασμός για μια ταυτόχρονη επίθεση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, αν και η εκτίμηση ήταν πως σε αυτήν θα συμμετείχαν πολύ λιγότεροι από τους περίπου 3.000, που, σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού στρατού, συμμετείχαν τελικά στην εισβολή.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, ο Ισραηλινός στρατός (IDF) αρνήθηκε την ύπαρξη του επίμαχου αυτού εγγράφου, αλλά υποστήριξε πως η έρευνα για την αποτυχία της αποτροπής της επίθεσης συνεχίζεται και το πόρισμα θα παρουσιαστεί «με διαφάνεια στο κοινό». Σύμφωνα με ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο IDF υποστήριξε πως θα αρχίσει να παρουσιάζει τα αποτελέσματα από την έρευνά του εντός του Ιουλίου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο AFP ότι ο στρατός «διεξάγει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και αυτά που προηγήθηκαν, με στόχο να μάθει και να αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα», προσθέτοντας ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με πλήρη διαφάνεια στο κοινό». Ωστόσο, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνείται τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν από το τέλος του πολέμου στη Γάζα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This