Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι έφτιαξαν ψηφιακή απεικόνισή της – Για να την… ξαναχτίσουν αν καταρρεύσει!

Το «έργο» και η ιδέα που «εφηύραν»

Must Read

Αφού έχουν κάνει ό,τι έχουν κάνει, σκέφτηκαν και την… τεχνολογική πλευρά του όλου «έργου» τους. Σε πλήρη ψηφιακή απεικόνιση της ιστορικής Αγιά Σοφιάς στο πλαίσιο προγράμματος «ολιστικής καταγραφής» του μνημείου προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού!

Στο πλαίσιο των ενεργειών, που διεξήγαγε προ διετίας η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινοφελών Ιδρυμάτων), σαρώθηκε σε υψηλή ανάλυση το συμβολικό σημείο και δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό… δίδυμο κτίριο, το οποίο και αρχειοθετήθηκε.

Ακόμη και αν δηλαδή η Αγιά Σοφιά καταρρεύσει, σε έναν πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του TRT Haber.

H Σενγκιούλ Κοντζάγκιουλ, επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Κατασκευών της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων ανέφερε ότι «δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό δίδυμο με τις πιο πρόσφατες τεχνικές σάρωσης. Δημιουργήθηκε ένα έργο που θα επιτρέψει την ακριβή κατασκευή του σε περίπτωση οποιασδήποτε φθοράς στη δομή ή ζημιάς σε πιθανό σεισμό, πυρκαγιά ή καταστροφή».

Στο πλαίσιο του ίδιο προγράμματος έγινε επίσης συλλογή διάφορων εργασιών, διατριβών και βιβλίων σχετικά με το εμβληματικό μέρος του Ελληνισμού, το οποίο ο αδίστακτος Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί και προστέθηκαν στην βάση δεδομένων που δημιουργήθηκαν.

«Έχοντας αυτές τις πληροφορίες θα μπορούμε να γνωρίζουμε τη δομή. Όταν ένας ασθενής πηγαίνει στον γιατρό, βγαίνουν ακτινογραφίες και γίνονται αναλύσεις. Σκεφτείτε το σαν έναν ασθενή, έχουμε πληροφορίες για όλα τα χαρακτηριστικά του κτηρίου. Έχουμε πληροφορίες από τα κενά στους τοίχους, τη ρωγμή στον τρούλο, την κατάσταση των ψηφιδωτών στη ρωγμή του τρούλου, μέχρι και το δάπεδο στον κάτω όροφο, και υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών, εργαζόμαστε πάνω στις πιο μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να προστατεύσουμε, με τρόπο που αρμόζει σε ένα ιστορικό κτίριο, την κατάστασή του από τότε που χτίστηκε μέχρι σήμερα, χωρίς να διαταράξουμε την ιστορική του υφή, τις ιδιότητές του, χωρίς να καταστρέψουμε την εξαιρετική του δομή» τόνισε η Κοντζάγκιουλ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This