Ετοιμάζεται για νέα εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία και η Αθήνα κοιμάται!

Μετά τον Χακάν Φιντάν απειλές από το τουρκικό κρατικό κανάλι

Must Read

Στάχτη στα μάτια της Αθήνας έριχνε τόσο καιρό η Άγκυρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να παριστάνει τον… ειρηνοποιό και την ελλαδική κυβέρνηση να πατάει την μπανανόφλουδα και να διαφημίζει τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου, την ελληνοτουρκική φιλία και τη βίζα στους Τούρκους τουρίστες.

Όμως στιγμή δεν σταμάτησε τους σχεδιασμούς, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος, μετά και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν που απείλησε ξεκάθαρα Ελλάδα και Κύπρο.

Σειρά τώρα παίρνει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, που φυσικά δεν πήρε πρωτοβουλία, αλλά εκτελεί τις εντολές του σουλτάνου. Απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο, 50 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στο νησί!

«Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στη Γάζα, καθώς μία τέτοια πρακτική παραβιάζει την εγγυητική συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν στο TRT.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Κύπρος και το Ισραήλ παραβιάζουν τη Συμφωνία Εγγυήσεων και
διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συνεργάζονται στην εξερεύνηση θαλάσσιων πόρων γύρω από το νησί με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που υπογράφηκε το 2010.

Μετά την 7η Οκτωβρίου, δηλαδή την επίθεση της Χαμάς, ανέφερε πως προέκυψε μια διαφορετική πραγματικότητα, αναπαράγοντας τον ισχυρισμό ότι αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες στο Ισραήλ.

Και επισημαίνει ότι η χρήση του νησιού από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου: «Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ βρίσκονται επίσης εκτός του πλαισίου που χαράζουν όλοι αυτοί οι διεθνείς νόμοι. Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη (όπως και το ’74!) και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε καταστάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί!

«Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει με αυτή τη διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».

Αν προκύψουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε παρακάμπτονται οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την Κύπρο, όπως απειλητικά δήλωσε:

«Η Τουρκία μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτή την ανομία και την κατάχρηση. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση επηρεάσει τον τουρκικό λαό στο νησί, θα απαντηθεί σίγουρα. Ελπίζω η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να αλλάξει πορεία και να σταματήσει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη στο νησί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This