Η πανωλεθρία Μπάιντεν στο debate μπορεί να τον οδηγήσει στον πάγκο των Δημοκρατικών;

Καθόλου όμορφα τα συναισθήματα των Δημοκρατικών με την παρουσία του κύριου υποψήφιού τους

Must Read

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία κατά τη διάρκεια του χθεσινού (27/06) πρώτου debate ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αυτό που κατάφεραν ήταν να προσφέρουν άπλετο παραπολιτικό περιεχόμενο, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για την κυβερνητική διαχείριση.

 

Εκφράσεις όπως «είσαι χαμένος, γκρινιάρης, κλαψιάρης, Παλαιστίνιος» μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της πολιτικής διαμάχης μεταξύ νυν και τέως προέδρου των ΗΠΑ, η πολιτική κόντρα των οποίων θα συνεχιστεί μία ημέρα πριν από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας, την 11η Σεπτεμβρίου.

 

Ο Guardian, σε πρώτη ανάλυσή του, για την τηλεμαχία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα συναισθήματα των Δημοκρατικών με την παρουσία του κύριου υποψήφιού τους. «Η παρουσία του ήταν καταστροφική. Η ομάδα του Μπάιντεν πρέπει να τον πείσει να αποσυρθεί και να γίνει ένα ανοιχτό συνέδριο» είπε χαρακτηριστικά βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρέοδρος των ΗΠΑ.

Τρεις πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν

Στρατηγικοί σύμβουλοι που βρίσκονται κοντά σε τρεις πιθανούς υποψηφίους των Δημοκρατικών δήλωσαν στο Politico ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του debate βομβαρδίστηκαν με γραπτά μηνύματα μέσω των οποίων τους ζητούνταν να βγει ο υποψήφιός τους μπροστά ως εναλλακτική λύση για τον Τζο Μπάιντεν.




 

Υποστηρικτής του Μπάιντεν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα ο πρόεδρος να τερματίσει την εκστρατεία του. Χαρακτήρισε τη βραδιά του Μπάιντεν ως «τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία» και είπε πως ήταν τόσο «κακός που κανείς δεν θα δώσει σημασία στα ψέματα του Τραμπ».

«Ο Μπάιντεν πρέπει να αποχωρήσει. Χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε ο ίδιος σε γραπτό μήνυμα, προτείνοντας ένα εναλλακτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τους κυβερνήτες του Μέριλαντ και του Μίσιγκαν.

Τα σενάρια για την αντικατάσταση του Μπάιντεν

Οι κανόνες του κόμματος των Δημοκρατικών καθιστούν αδύνατη την αντικατάσταση των υποψηφίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πόσο μάλλον την ομαλή αντικατάστασή τους με κάποιον άλλο. Πρακτικά, για να φύγει ο Μπάιντεν πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος, ή να μην είναι σε θέση να το αποφασίσει λόγω υγείας.

Στις προκριματικές εσωτερικές εκλογές των Δημοκρατικών ο Μπάιντεν κέρδισε το 99% των ψήφων κάτι που καθιστούσε κραταιή και ακέραιη την υποψηφιότητά του.

Το μόνο εύλογο σενάριο για τους Δημοκρατικούς θα ήταν να επιλέξει ο ίδιος Μπάιντεν να αποσυρθεί πριν το Συνέδριο των Δημοκρατικών κάτι που επανειλημμένα έχει διαψεύσει στο πρόσφατο παρελθόν. Εάν ο Μπάιντεν επικαλεστεί τελικά λόγους υγείας και αποχωρήσει πριν λάβει και το τελικό ΟΚ του συνεδρίου στο τέλος του Αυγούστου, τότε το πεδίο είναι θολό καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να διορίσει κάποιον απ’ ευθείας στη θέση του.

Για να λάβει κάποιος το χρίσμα χρειάζεται η πλειοψηφία των περίπου 4.000 δεσμευμένων αντιπροσώπων, ενώ ο Μπάιντεν είχε κερδίσει τους 3.900. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόμμα θα έκανε αλλαγή χωρίς τη συγκατάθεση του Μπάιντεν, επικαλούμενο “άνοια” ή κάτι ανάλογο. Αλλά ακόμα κι αν το έκανε, δεν υπάρχει μηχανισμός για να αντικαταστήσει έναν υποψήφιο πριν από το τελικό προεκλογικό συνέδριο, και όπως αναφέρει το NBC NEWS, δεν υπάρχει μηχανισμός ώστε ο νυν πρόεδρος να χρίσει έναν επιλεγμένο διάδοχο.

Εάν μεγάλα τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσιζαν τώρα να αποσύρουν την “πίστη” τους στον Μπάιντεν, οι εκπρόσωποι στο εθνικό συνέδριο θα μπορούσαν θεωρητικά να παραιτηθούν μαζικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να πιέσουν προς απομάκρυνση – παραίτηση του προέδρου.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποφάσιζε να αποσυρθεί μετά το Συνέδριο, τότε οι κανόνες των Δημοκρατικών επιτρέπουν ο πρόεδρος να συγκαλέσει μια έκτακτη “ειδική συνεδρίαση” του κόμματος με την παρουσία 500 “στενών” μελών. Στα χαρτιά, τουλάχιστον, το μόνο που χρειάζεται είναι η πλειοψηφία των παρόντων για την επιλογή νέων προεδρικών και αντιπροεδρικών υποψηφίων.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία θεωρείται πως θα ήταν μια σκληρή παρτίδα “πόκερ” με πολλές εσωτερικές έριδες, αντιθέσεις και ανισορροπίες. Επίσης, αν προκύψει “κενή θέση” χρονικά κοντά στις εκλογές του Νοεμβρίου, αυτό θα μπορούσε να εγείρει συνταγματικές και νομικές ανησυχίες καθώς τα ψηφοδέλτια μπορεί να έχουν εκτυπωθεί πολύ νωρίτερα από την τελική αναμέτρηση.

Γενικώς, αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί από την προεδρία, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος – αλλά όχι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε ακόμα: Ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν: Οι στιγμές που σόκαραν τις ΗΠΑ!

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This