Το τέλος του μακρονισμού κλονίζει τη Γαλλία

Μέλη, στελέχη του κόμματος Αναγέννηση, αλλά και πολλοί στενοί συνεργάτες εγκαταλείπουν το προεδρικό καράβι

Must Read

Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν δείχνει έντονα σημάδια αποσύνθεσης. Μέλη, στελέχη του κόμματος, αλλά και πολλοί στενοί συνεργάτες του Γάλλου προέδρου παίρνουν αποστάσεις από τον ένοικο του Ελιζέ και εγκαταλείπουν άρον άρον το προεδρικό καράβι, αφήνοντας πίσω τους μια κατεστραμμένη οικονομικά Γαλλία, απεγνωσμένους για το αύριο πολίτες κι έναν πρόεδρο που -αν μη τι άλλο- έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του παρά τον όλεθρο που προκάλεσε στη χώρα με την απίστευτη ελαφρότητα των πολιτικών του επιλογών.

Πρώην συνεργάτες του Μακρόν δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες πως δεν τον αναγνωρίζουν. Οπως λένε, «μια μικρή ήττα στις γενικές εκλογές του 2022 τον οδήγησε σε έξι μήνες κατάθλιψης. Το τεράστιο χαστούκι στις ευρωεκλογές προκάλεσε τη σχεδόν ακατανόητη συμπεριφορά του με τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και, αν χάσει και σ’ αυτές τις εκλογές, φοβούνται λέγοντας πως «ένας Θεός μόνο ξέρει τι θα συμβεί στη χώρα».

Η 9η Ιουνίου θα μείνει στη Γαλλία ως το σημείο καμπής προς το τέλος μιας εποχής: αυτής του μακρονισμού. Ισως αυτό προσπάθησαν να δείξουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η επίσημη φωτογράφος του Εμανουέλ Μακρόν από τη στιγμή που ο πρόεδρος εξηγούσε την απρόσμενη απόφασή του στα ηγετικά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στη συνέχεια σε ολόκληρη την κυβέρνηση, που κλήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων εκείνο το βράδυ.

Σε ό,τι έχει απομείνει από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, η κύρια κριτική αφορά τους «τρελούς συνεργάτες» που, στο προεδρικό περιβάλλον, μπορεί να πρότειναν ή να ενθάρρυναν την απόφαση της διάλυσης του Κοινοβουλίου.

Πολλοί εκλεγμένοι ανησυχούν περισσότερο από ποτέ ότι στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Μακρόν βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου», μην έχοντας αντιληφθεί την έκταση της απόρριψής του από τους Γάλλους. Κι αυτό συναινεί στη διαιώνιση της αίσθησης ότι η κρίσιμη απόφαση των πρόωρων εκλογών ελήφθη χωρίς να έχει αναλογιστεί τις συνέπειές της. Στο προεδρικό περιβάλλον, για παράδειγμα, κανείς για την ώρα δεν έχει αναλάβει να εκτιμήσει την εύλογη υπόθεση της συγκατοίκησης, με τις νομικές της συνέπειες και τα περιθώρια ελιγμών που μπορεί να διατηρεί ο αρχηγός του κράτους.

Δεδομένου ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, ορισμένοι δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν δυσάρεστες λεπτομέρειες ή και καταστάσεις που έφεραν τη Γαλλία να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η διάλυση «είναι η απόφαση ενός και μόνο ανθρώπου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από λίγες ημέρες. «Αυτό που βλέπω είναι ότι δημιούργησε άγχος, ακατανοησία και μερικές φορές θυμό στη χώρα μας» πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος ήδη κοιτάζει το μέλλον του. Από την αριστερή πτέρυγα της Αναγέννησης, ο πρώην υπουργός Κλεμάν Μπον, ο οποίος απειλείται ιδιαίτερα στην εκλογική του περιφέρεια στο κεντρικό Παρίσι, πήρε επίσης αποστάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα καθίσει στο κόμμα της Αναγέννησης αν επανεκλεγεί. «Ελεύθερος», ο άνθρωπος που υπήρξε σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν προτιμά να τονίζει τα κοινά σημεία του με τους Οικολόγους ή τους Σοσιαλιστές. Ομως κι άλλοι στενοί συνεργάτες του Μακρόν δεν τον συμπεριλαμβάνουν στα μελλοντικά σχέδιά τους.

Οσοι σήμερα κάνουν προεκλογική εκστρατεία προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από την «αποκρουστική φιγούρα», όπως κάποιοι αποκαλούν τον Γάλλο πρόεδρο.

Επισκεπτόμενος το διαμέρισμα Βαλ-Ντε-Μαρν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ άκουσε έναν πολίτη να του λέει: «Θα πρέπει να πεις στον πρόεδρο να το βουλώσει!» «Ψηφίζουμε τον πρωθυπουργό» απάντησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, που μετράει ώρες πριν λήξει η θητεία της.

Ο κόσμος ψάχνει μάταια να βρει μια φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν στα φυλλάδια που τύπωσαν βιαστικά οι υποψήφιοι του στρατοπέδου του. Ακόμα και η νεολαία του κόμματός του, η αφοσίωση της οποίας άγγιζε τα όρια της ειδωλολατρίας, προτίμησε να αναρτήσει για τις βουλευτικές εκλογές σε περίοπτη θέση την αφίσα με τον Γκαμπριέλ Ατάλ. «Ο πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος, ο Γκαμπριέλ είναι ο ισχυρός άνδρας της πλειοψηφίας» δηλώνει ο βουλευτής του MoDem Ρισάρ Ραμός. Το Ελιζέ φαίνεται να το έχει καταλάβει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This