Στις κάλπες την Πέμπτη εκατομμύρια Βρετανοί – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δεδομένη η νίκη των Εργατικών;

Must Read

Η Μεγάλη Βρετανία προσφεύγει, την Πέμπτη (04/07), στις κάλπες για τις πρώτες εθνικές εκλογές ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, θα τιμωρηθεί επειδή δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησής του.




 

Το προβάδισμα περίπου είκοσι μονάδων, που έχει εδώ και μήνες το Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις, λιγοστεύει το σασπένς για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την αύριο Πέμπτη (04/07), έπειτα από μια υποτονική προεκλογική εκστρατεία με κύρια θέματα την οικονομία, την υγεία και τη μετανάστευση.

Ο εργατικός Κιρ Στάρμερ, 61 ετών, πρώην δικηγόρος και γόνος φτωχής οικογένειας, φρόντισε να αποφύγει προεκλογικά τα λάθη, σε σημείο να μοιάζει πως του λείπει το θάρρος, απέναντι στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, 44 ετών, πρώην τραπεζίτη, ο οποίος φημίζεται ότι είναι πλουσιότερος από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

 

Σε όλη τη χώρα οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις ατέλειωτες λίστες αναμονής στο δημόσιο σύστημα υγείας ή για τις λακκούβες στους δρόμους, οι οποίες έχουν γίνει σύμβολα όλων των κακών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όλα έχουν χειροτερέψει. Δεν βλέπω τίποτα καλό για το μέλλον σ’ αυτή τη χώρα», λέει ο Φρανκ Χάσλαμ, ένας 70χρονος συνταξιούχος τον οποίο συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στην αγορά του Μπέρι, πόλης στη βόρεια Αγγλία.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος πριν από τέσσερα χρόνια, μετά την εκλογική κατάρρευση του κόμματος υπό την ηγεσία του πολύ αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν, οδήγησε το κόμμα προς το κέντρο και κατέβαλε προσπάθειες για να το απαλλάξει από τον αντισημιτισμό, τον οποίο ο προκάτοχός του κατηγορούνταν ότι άφησε να ανθίσει.

Ο Κιρ Στάρμερ

 

Σοβαρός και λιτός, χωρίς να δημιουργεί τον ενθουσιασμό που προκαλούσε το 1997 ο Τόνι Μπλερ, υπόσχεται την «αλλαγή» μετά το «χάος και το διχασμό» που έσπειραν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συντηρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία από το 2010, με πέντε διαδοχικούς πρωθυπουργούς.

Εν μέσω μέτρων λιτότητας μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ο Κάμερον είχε οργανώσει το 2016 το δημοψήφισμα που κατέληξε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον διαδέχθηκαν η Τερέζα Μέι, η οποία παραιτήθηκε λόγω των διαφωνιών γύρω από το διαζύγιο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, και μετά ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πραγματοποίησε το Brexit με την υπόσχεση ενός νέου χρυσού αιώνα.

Πρωτεργάτης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Δεκέμβριο 2019, ενός εκλογικού θριάμβου πρωτοφανούς από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου αναγκάσθηκε να παραιτηθεί λόγω της συσσώρευσης σκανδάλων, για να έρθει στην Ντάουνινγκ Στριτ για 49 ημέρες η Λιζ Στρας, της οποίας οι μειώσεις φόρων χωρίς πρόβλεψη χρηματοδότησης προκάλεσαν πανικό στις χρηματαγορές.

Ο Ρίσι Σούνακ ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο 2022 και έβαλε και πάλι τάξη, όμως φάνηκε να παγιδεύεται από τις υποσχέσεις του, όπως ότι θα απελάσει μετανάστες στη Ρουάντα ή ότι θα βάλει τέλος στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών με μικρά πλεούμενα μέσω της Μάγχης.

Διαβάστε ακόμα: Νάιτζελ Φάρατζ: Το Συμβόλαιο με τον λαό που ανακοίνωσε ο εκρηκτικός Βρετανός πολιτικός!

*ΦΩΤΙΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This