Άφαντος στην καρδιά του Παρισιού ο Μακρόν ενόψει του β’ γύρου των εκλογών

Την τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια, φορούσε σκούρο σακάκι αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ

Must Read

Και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία, με άρθρο του το Politico κάνει το ερώτημα που όλοι σχολιάζουν: Πού είναι ο Μακρόν;

Την τελευταία φορά που εθεάθη προσπάθησε να είναι ινκόγκνιτο και με η ροκ σταρ εμφάνισή του, καθώς ψήφιζε την Κυριακή στην παραθαλάσσια πόλη Le Touquet, προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ειδησεογραφικά κανάλια.




 

Όμως, παρά αυτή τη στιγμή της κομψότητας, η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν έχει κάνει ένα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς υποχρεώσεις, δεν τον έχει δει κανείς να κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.




 

Την περασμένη Κυριακή, αντί ο Μακρόν να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να παρηγορήσει τους τραυματισμένους «στρατιώτες» του μετά την εντυπωσιακή ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε μια σύντομη δήλωση του προέδρου που καλούσε σε ενότητα.

Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, ήδη μελανιασμένη και χτυπημένη μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην προεκλογική εκστρατεία: Το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας!

«Του είπαν να σταματήσει [την προεκλογική εκστρατεία]… Και δεν είναι πραγματικά ότι άκουσε το μήνυμά μας, είναι περισσότερο ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», δήλωσε στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα.

«[Ο πρόεδρος] υποτίμησε πόσο πολύ το κοινό απωθήθηκε από την προσωπικότητά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά βαριά ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχος αποκάλεσε απαραίτητη «απο-Μακρονικοποίηση».

Ένας υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν είχε «φθαρεί».

Για τον φλύαρο, τολμηρό 46χρονο πρόεδρο, ο οποίος αρπάζει διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, έρχεται με νέες ιδέες, διαταράσσοντας το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι άνετη.

Το καταφύγιο του Μεγάρου των Ηλυσίων

Αλλά σαν ένας άλλος Ναπολέων που αναγκάστηκε να εξοριστεί, ο Μακρόν επέστρεψε στο επιτελείο του και προετοιμάζει την επόμενη μάχη του: να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα που αναμένεται να είναι ηχηρή την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, το οποίο αναμένεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και πιέζοντας συμμάχους να πάρουν θέσεις – κλειδιά στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις κατηγορίες της Λεπέν ότι οργανώνει «διοικητικό πραξικόπημα».

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Αναμένονταν περισσότεροι διορισμοί, αλλά μπροστά στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον διοικητικό ανασχηματισμό, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να μειώσει το σχέδιό του. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες στο Ελιζέ το αποκάλεσε ειρωνικά «μια μικρή υποχώρηση», σύμφωνα με το Playbook Paris.

Εγκλωβισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος παίζει επίσης με τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς, ένα κοινοβούλιο με το Εθνικό Συναγερμό ως τη μεγαλύτερη ομάδα του και έναν συνασπισμό χωρίς την ακροδεξιά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν εξέφρασαν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν έναν χαλαρό συνασπισμό, παρόμοιο με αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα στην Ισπανία ή τη Γερμανία.

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο που κυβερνάμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στο ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές, με «διάφορες πολιτικές ομάδες από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο που θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ένα έργο κάθε φορά».

Αλλά μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν δυνατή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία. Και οι δύο προοπτικές φαίνονται πολύ μακρινές.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This