Ο Πούτιν παρουσίασε σχέδιο για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη

Στόχος, η διασφάλιση της «αδιαίρετης ασφάλειας και ανάπτυξης για να αντικατασταθούν τα ξεπερασμένα ευρωκεντρικά και ευρωατλαντικά μοντέλα που έδιναν μονομερή πλεονεκτήματα σε μεμονωμένες χώρες»

Must Read

Την πρότασή του για μια νέα ευρασιατική αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα βασίζεται στην εμβάθυνση της συμμαχίας της Μόσχας με το Πεκίνο, ώστε να αμφισβητήσει την τάξη στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, παρουσίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει «αδιαίρετη ασφάλεια και ανάπτυξη για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα ευρωκεντρικά και ευρωατλαντικά μοντέλα που έδιναν μονομερή πλεονεκτήματα σε μεμονωμένες χώρες» δήλωσε ο Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στην Αστάνα του Καζακστάν την Πέμπτη. «Το αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων είναι γνωστό – ένας αυξανόμενος αριθμός κρίσεων σε όλο τον κόσμο, μία από τις οποίες είναι φυσικά η Ουκρανία».

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης απευθύνει έκκληση για μια «δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη» δήλωσε ο Πούτιν, μια διατύπωση με στόχο την υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία καταγγέλλει. Τα κράτη-μέλη υπογραμμίζουν «τη δέσμευσή τους για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, βασισμένης στον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο και στη φιλοδοξία των κυρίαρχων κρατών για μια αμοιβαία επωφελή σύμπραξη».

Για τον Ρώσο πρόεδρο και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αυτός ο «πολυπολικός» κόσμος πρέπει να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική ηγεμονία στις παγκόσμιες υποθέσεις, την οποία καταγγέλλουν. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Μόσχα δεν αρνήθηκε ποτέ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και παραμένει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με την ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία, όπως είναι γνωστό, δεν αρνήθηκε ποτέ και είναι τώρα έτοιμη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ουκρανία ήταν αυτή που αρνήθηκε τις συνομιλίες, και το έκανε δημοσίως κατόπιν άμεσων εντολών από το Λονδίνο και από την Ουάσιγκτον, κάτι που Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται άμεσα και ανοιχτά» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο επισήμανε πως οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας το 2022 για τα σιτηρά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την επανέναρξη του διαλόγου. «Οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης παραμένουν στο τραπέζι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη συνέχιση αυτών των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν μίλησε μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εξήρε τους δεσμούς με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη θέση του Πεκίνου σχετικά με την εισβολή, παρά την αυξανόμενη δυτική απογοήτευση για την αντιληπτή υποστήριξή του στις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν

Αυξανόμενες οι φιλοδοξίες του αντιαμερικανικού μετώπου

Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, μιας περιφερειακής ομάδας που δέχθηκε το Ιράν πέρυσι και πρόσθεσε τη ρωσική σύμμαχο Λευκορωσία ως μέλος την Πέμπτη, ανέδειξε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του αντιαμερικανικού μετώπου υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο Πούτιν παρουσίασε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η προτεινόμενη νέα ευρασιατική συμφωνία ασφαλείας. Είπε σε αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο μήνα ότι θα είναι ανοιχτή και σε «ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του ΝΑΤΟ», αν και ξεκαθάρισε ότι θα αποκλείει τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ Πούτιν και Σι έδωσαν εντολή στις εθνικές εταιρίες να συμφωνήσουν τους όρους παράδοσης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» «το συντομότερο δυνατό». Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ. «Οι εργασίες για τη συμφωνία των όρων και των παραμέτρων θα συνεχιστούν. Εχουν δοθεί οδηγίες να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Interfax.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This