Προτιμούν την σολομώντεια λύση και το καρπούζι στην μέση. Η διαπραγμάτευση με την Ρωσία και όχι μία ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη της ή της Ουκρανίας, θεωρείται πλέον η πιο πιθανή εξέλιξη σύμφωνα με νέα μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες. Πλήρης ανατροπή σε εκτιμήσεις και εξελίξεις…
Οι Ευρωπαίοι προκρίνουν ως ενδεδειγμένη λύση σε μεγάλο βαθμό την συνθηκολόγηση ειρήνης, παρά κάποιος εκ των δύο να θεωρηθεί ως ο τελικός νικητής. Και αυτό εξηγεί νέα έρευνα αυτή την φορά από τους Financial Times.
Η υποστήριξη δε της Ουκρανίας παραμένει ισχυρή ως ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, παρά τις ανακατατάξεις στο πεδίο μάχης, αλλά οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θεωρούν όλο και περισσότερο τον εξοπλισμό της Ουκρανίας ως απαραίτητο, όχι για την επίτευξη πλήρους νίκης στο μέτωπο, αλλά για την ενίσχυση της Ουκρανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.
Θυμίζουμε και κάτι ακόμη. Η ομάδα σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) διενήργησε έρευνα ανάμεσα σε 19.566 άτομα σε 15 χώρες, το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου 2024, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε ο Guardian. Όταν ρωτήθηκαν για την πιο πιθανή έκβαση του πολέμου, το 58% των Ουκρανών προέβλεψε μια ουκρανική νίκη, το 30% είπε ότι ο πόλεμος θα κατέληγε σε διευθέτηση και μόνο το 1% περίμενε ότι η Ρωσία θα βγει νικήτρια. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους απάντησαν ότι προτιμούν να εκχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία, παρά να εγκαταλείψει η Ουκρανία την κυριαρχία της, που καθορίζεται από το δικαίωμα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από τις 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατεί η άποψη (38%) ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Οι πλειοψηφίες στη Σουηδία και την Πολωνία θέλουν η Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι να ανακτηθεί όλη η επικράτειά της. Οι πλειοψηφίες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντιτάχθηκαν σε αυτό και θεωρούν ότι είναι κακή ιδέα να αυξηθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Μία μεγάλη ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, εμφανίζουν εθνική συναίνεση για τον πόλεμο και τον ρόλο της ΕΕ. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποστήριξη της κοινής γνώμης για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Κληθέντες να αξιολογήσουν 10 χώρες σύμφωνα με την αξιοπιστία της υποστήριξής τους προς την πατρίδα τους, οι Ουκρανοί κατέταξαν στην κορυφή το Ηνωμένο Βασίλειο με 88%, λέγοντας ότι η Βρετανία ήταν «πολύ ή ως επί το πλείστον αξιόπιστη». Ακολουθεί η Λιθουανία με 77%, αν και οι περισσότερες χώρες στη λίστα θεωρήθηκαν αξιόπιστες.
Ωστόσο, το 1/3 των Ουκρανών παραδέχθηκαν ότι ανησυχούν για την πιθανότητα οι ΗΠΑ να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία, ερήμην του Κιέβου. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους να τον ακολουθήσουν στην προσωπική του υιοθέτηση πιο σκληρής φιλοουκρανικής θέσης.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας: