Μία σειρά μείζονος σημασίας προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη φετινή χρονιά.
Μετά από τις έντονες ανακατατάξεις που έφερε το 2019 από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως και τις διαμαρτυρίες της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα που επιβάλλεται να επιλύσει και να βγάλει από μπροστά της ενόψει των επόμενων ετών.
Η νέα σχέση Βρετανίας-Ε.Ε.
Το Brexit είναι προ των πυλών και μετά τις 31 Ιανουαρίου, και Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να βρουν ένα νέο επίπεδο συνομιλιών και συνεννόησης. Είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών φυσικά δε θα είναι εύκολες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της σχέσης που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει με τους Ευρωπαίους.
Δείτε επίσης: Ο Καναδάς βάζει «τέλος» στις διαφημίσεις ατμίσματος
Φόβοι για μία νέα οικονομική κρίση
Διόλου απίθανη κρίνεται μία νέα οικονομική κρίση τη δεκαετία που ανέτειλε λόγω και του εύθραυστου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδυναμία πρόβλεψης των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Κι αυτό γιατί αυτή την περίοδο μπορεί οι δύο πλευρές να είναι σε εκεχειρία αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει άρδην οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο.
Η «ασπίδα» απέναντι στην Κίνα
Ρευστές είναι οι σχέσεις και της Ευρώπης με την Κίνα. Ειδικά ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να στρέψουν την Ευρώπη σε μία βιομηχανική πολιτική που θα βασίζεται στην κρατική ενίσχυση, τον κεντρικό σχεδιασμό και την υπεράσπιση της Ευρώπης.
Αυτή η στάση θα περιλαμβάνει βέτο στις μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη αλλά και τον αποκλεισμό εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Η τακτική αυτή, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία που έχουν βασιστεί τα τελευταία χρόνια σε κινεζικές επενδύσεις.
Η εξουσία στο Ιράν
Μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει από το νέο έτος είναι και η κατάσταση στο Ιράν. Η Τεχεράνη με τους Φρουρούς της Επανάστασης προβλέπεται ότι θα επιχειρήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, αφού φαίνεται πως χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη.
Η εξέλιξη αυτή θα φέρει σταδιακά τη διάλυση των μαζικών ασφαλιστικών συστημάτων και των επιχορηγήσεων στη χώρα, με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ να αναμένονται σκληρές και άμεσες.
Ο διάλογος με τη Βαρσοβία
Θέμα προς επίλυση είναι και οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Πολωνίας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το όλο ζήτημα προέκυψε καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας παρά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, κρίνεται αμφίβολη η επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές. Ενδεχόμενη ήττα της κυβέρνησης σε αυτές τις εκλογές θα φέρει σειρά πολιτικών εξελίξεων, κάτι που το κυβερνών κόμμα θέλει να αποφύγει.
Η εκτόξευση της τεχνολογίας
Εξαιρετικά μεγάλες εξελίξεις θα σημειωθούν από το 2020 και στον τομέα της τεχνολογίας. Μάλιστα, σενάρια θέλουν κολοσσούς της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Uber ακόμα και τα McDonald’s έχουν ως μέλημά τους την παράδοση με drones και… αεροταξί.
Παράλληλα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν θέσει ήδη σε ισχύ τεχνολογικά μέσα αναγνώρισης προσώπου, εντείνονται οι αντιδράσεις από διεθνείς οργανώσεις για ζητήματα παράβασης της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Η κλιματική αλλαγή
Ένα από τα πρόσωπα που τράβηξαν τα βλέμματα το 2019 είναι αυτό της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία και προκάλεσε το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, από το 2020 εκτιμάται ότι τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν νέα υψηλότερα επίπεδα, την ώρα που δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη και τις «πράσινες» χώρες της Δύσης με την Ανατολή, που εξαρτάται από τον άνθρακα.