Γαλλικές εκλογές: Η μεγάλη ανατροπή!

Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Must Read

Τελικά οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι απρόβλεπτοι. Κανένα από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ούτε και οι πολιτικοί αναλυτές δεν προέβλεψαν τη χθεσινή ανατροπή και την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς στον δεύτερο γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών. Μια εξέλιξη που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Το ρεπουμπλικανικό μέτωπο, που οικοδομήθηκε μεταξύ των δύο γύρων των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών για να περιορίσει τη δυναμική της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμενόταν να επικρατήσει, φαίνεται πως κέρδισε το στοίχημα, μετά και τις αποχωρήσεις 210 υποψηφίων του προεδρικού συνασπισμού ή της Αριστεράς, από τριγωνικές αναμετρήσεις που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos που υπήρχαν την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο, του Ζαν Λικ Μελανσόν (κεντρική φωτό), φέρεται ότι καταλαμβάνει από 172 έως 192 έδρες, εκ των οποίων η Ανυπότακτη Γαλλία από 68 εως 74 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα από 63 έως 69 έδρες, οι οικολόγοι από 32 έως 36 και το ΚΚΓ από 10 έως 12.

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα Μαζί και τους συμμάχους του προβλέπεται να κερδίσει από 150 έως 170 έδρες. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της από το κόμμα της Δεξιάς, που πρόσκειται στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί από 132 έως 152 έδρες, οι Ρεπουμπλικάνοι από 57 έως 67 έδρες. Λοιποί από την Αριστερά από 13 έως 16 έδρες, διάφοροι κεντρώοι από 6 έως 8 έδρες και διάφοροι από 8 έως 11 έδρες.

Με αυτά τα αποτελέσματα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (172 έως 192 έδρες) θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, παρόλο που η Γαλλία βγαίνει κατακερματισμένη στα τρία και πιο διχασμένη από ποτέ.

«Οι ψηφοφόροι μας απέρριψαν ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο. Σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει απόλυτη πλειοψηφία» συνεχάρη… τον εαυτό του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας, λέγοντας «κανένα τέχνασμα, καμία συμφωνία ή συνδυασμός δεν θα ήταν αποδεκτά» και αρνούμενος να μπει σε διαπραγματεύσεις με τον προεδρικό συνασπισμό. Μια δήλωση που ίσως σημάνει τη διάσπαση -και μάλιστα άμεσα- του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ευελπιστώντας πως με την ήττα της Εθνικής Συσπείρωσης θα ξεχαστεί η αψυχολόγητη ενέργειά του να διαλύσει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που έφερε τη Γαλλία στα πρόθυρα της ακυβερνησίας, επέστησε την προσοχή, καθώς τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει». Από το μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα πάρει τις «απαραίτητες αποφάσεις» διορισμού νέου πρωθυπουργού προτού δομηθεί η νέα εθνοσυνέλευση. Στην παρούσα φάση ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη.

Εμανουέλ Μακρόν

Πρωθυπουργός με προθεσμία λήξης ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε πως θα υποβάλει σήμερα Δευτέρα την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως με τους Ολυμπιακούς να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, θα επωμιστεί τις ευθύνες του «για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί». Αρα είναι αβέβαιο αν θα αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο αμέσως μόλις υποβάλει την παραίτησή του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για την Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της ριζοσπαστικής Δεξιάς και τους συμμάχους του, που πίστευαν ότι είναι ικανοί να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Κρίσιμες η επόμενες ημέρες για τη διακυβέρνηση της χώρας

Τις τελευταίες ημέρες η Μαρίν Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά και ο προσκείμενος στους Ρεπουμπλικάνους Ερικ Τζιότι καλούσαν τους ψηφοφόρους να τους δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία και δήλωναν ότι είναι σε θέση να βρουν νέους συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση με περίπου 270 βουλευτές.

Η νέα εθνοσυνέλευση που σκιαγραφείται από τις πρώτες εκτιμήσεις δεν παρέχει προφανή πλειοψηφία για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός εάν ο Μπαρντελά μπορέσει να πείσει όλους τους βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR), οι οποίοι κέρδισαν το στοίχημά τους. Εισήλθαν στο γαλλικό Κοινοβούλιο με μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από αυτόν της ομάδας του αρχηγού του κόμματός τους Ερίκ Σιοτί, που υποστήριξε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Δυστυχώς, η συμμαχία της ντροπής και οι εκλογικές συνδιαλλαγές που έκαναν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Γκαμπριέλ Ατάλ με την άκρα Αριστερά στερούν από τους ψηφοφόρους μια κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης» δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, εξαπολύοντας επίθεση στο ρεπουμπλικανικό μέτωπο. Κατά την άποψή του, «αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά του Ζαν Λικ Μελανσόν».

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του κόμματος της Λεπέν χαιρέτισε «τη δυναμική πίσω από την Εθνική Συσπείρωση, η οποία έφερε το κόμμα στην πρώτη θέση από τον πρώτο γύρο» και του επέτρεψε να κερδίσει έναν ιστορικό αριθμό βουλευτών. «Θα είμαι εκεί για εσάς» τόνισε, λέγοντας στους ψηφοφόρους του κόμματος «απόψε όλα αρχίζουν». Και κατέληξε: «Θα είμαι εκεί για εσάς, μαζί σας, μέχρι να κερδίσουμε. Απόψε ένας παλιός κόσμος έπεσε και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε να ελπίζει ξανά».

Μαρίν Λεπέν

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν, η οποία μόλις και μετά βίας μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή της. Σε δηλώσεις της κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να διαχειριστεί την κατάσταση που επέβαλε στους Γάλλους, ενώ χαρακτήρισε τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου αυτή «μιας Αριστεράς υπό την κηδεμονία της άκρας Αριστεράς».

Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας. Η χθεσινή ψηφοφορία δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα και προβλήματα από όσα απάντησε!

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This