Ουκρανία: Μακελειό σε νοσοκομείο παίδων από τη ρωσική πυραυλική επίθεση – «Πλήξαμε μόνο στρατιωτικούς στόχους» υποστηρίζει η Μόσχα

Must Read

Ξεπερνούν τους 30 οι νεκροί στην Ουκρανία από τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία σήμερα το πρωί στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τα διεθνή ΜΜΕ να επικεντρώνονται στο σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε το νοσοκομείο Ohmatdyt στην  ουκρανική πρωτεύουσα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη παιδιατρική μονάδα της χώρας.

Όπως αναφέρει η ουκρανική πλευρά, από τους τουλάχιστον 31 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη ρωσική επίθεση, οι 17 σκοτώθηκαν στο Κίεβο, δύο εξ αυτών στο παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο και υπέστη σοβαρές ζημιές, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, ενόσω ο τραγικός απολογισμός από το μπαράζ ρωσικών πυραύλων ανεβαίνει όσο περνούν οι ώρες.




Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες σε διαφορετικές ουκρανικές πόλεις, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα του νοσοκομείου παίδων στο Κίεβο. «Ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία παίδων της Ευρώπης καταστράφηκε. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι για την ώρα άγνωστος», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στην πλατφόρμα Χ και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει πού πέφτουν οι πύραυλοί της και πρέπει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματά της».

Η Δρ. Lesia Lysytsia, γιατρός στο παιδικό νοσοκομείο Ohmatdyt, δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για ένα μεγάλο νοσοκομείο που εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου και των μεταμοσχεύσεων οργάνων, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον το 60-70% του νοσοκομείου καταστράφηκε από την έκρηξη.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εκκένωσης των ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο. (Αλλά) πολλοί ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες και δεν μπορούν να έχουν επαφή με άλλους ασθενείς ή να βγουν έξω», ανέφερε σχετικά. Αξιωματούχοι του νοσοκομείου δήλωσαν στην ουκρανική τηλεόραση ότι χτυπήθηκε και μια πτέρυγα όπου νοσηλεύονται περίπου 20 παιδιά.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στο Reuters ότι ο συγκεκριμένος βομβαρδισμός ήταν «μία από τις χειρότερες επιθέσεις» στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου.



Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Aμυνας ισχυρίσθηκε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο, και κατά κύριο λόγο στο νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός «έπληξε» αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

«Πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη», διαβεβαίωσε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απ’ ευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου, χωρίς, πάντως, να έχει παρουσιάσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που επικαλείται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, επίσης, πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία. «Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν», ανέφερε.




Διεθνής κατακραυγή για τη σφοδρή πυραυλική επίθεση

«Βάρβαρες ενέργειες» χαρακτήρισε η Γαλλία τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως σε νοσοκομείο παίδων.

«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, καταδίκασε το πλήγμα που αποδίδεται στη Ρωσία και το οποίο έπληξε νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων». «Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ και πρόσθεσε: «Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν να λογοδοτήσουν».

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες των βομβαρδισμών στο Κίεβο, οι οποίοι έπληξαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων. Εγκλήματα πολέμου που πρέπει να καταδικαστούν από σύσσωμη την διεθνή κοινότητα» έγραψε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε ανάρτηση του στο Χ, προσθέτοντας πως «η (ιταλική) κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και του λαού της».

Με «ισχυρό τρόπο» καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις και η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία, Ντενίζ Μπράουν. «Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και τραυματίζονται παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπράουν σε μια ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι «η εβδομάδα στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο κύμα φονικών πληγμάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις». Παράλληλα, θύμισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ειδική προστασία για τα νοσοκομεία, καθώς και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This